torsdag 31 augusti 2023

Goda rårakor och struligt med TBE-vaccinering

VI TRE SYSKON har träffats hemma hos brossan på hans torpställe. Trevligt att mötas i mysig miljö och lite extra att bli bjudna på goda rårakor gjorda utomhus över en egengjord grillanläggning.

I SOMRAS TOG  JAG min första dos TBE-vaccin med hjälp av Fästingsbussen. Under augusti har jag gjort flera försök att få den påfyllnadsdos som behövs. Jag är angelägen om att bli vaccinerad eftersom jag är som en magnet för fästingar. Varje sommar är det ett antal som fastnar och ibland flera stycken samtidigt. Hittills har risken för sjukdom kopplat till färstingbett varit ganska liten men på senare år har den ökat markant. Efter att tidigare i somras samtalat med sjuksköterska på vår lokala vårdcentral har jag fått rekommendationen att ta TBE-vaccin. Eftersom Region Jönköpings län hade gjort slut på sitt vaccin, vid första dosen, så rekommenderade mig att besöka den privata "Fästingbussen". Denna åker runt i kommunerna och erbjuder vaccinering mot bland annat just TBE.

JAG HAR FÖRSÖKT att i första hand boka min påfyllnadsdos av vaccin på vårdcentralen. De ska nu fått in vaccindoser igen. Först använde jag Braliv-appen i min telefon som man vill att vi använder vid kontakt. Efter ett tag kom svar att de inte ville/kunde svara på något om vaccinering eller göra tidsbokning. De hänvisade till att i detta fall ringa. När jag sedan ringde hamnade jag förstås i lång telefonkö. Efter en stund fick jag beskedet att kvoten för telefonsamtal för dagen var uppfylld. Jag var välkommen att ringa igen någon annan dag. Detta var vid lunchtid! Vi såg då annons om fästingbussen och tänkte att vi struntar i strulet med vårdcentralen och tar vaccin via Fästingbussen denna gång också.  När vi efter att bokat in oss och väntat en lång stund meddelade personalen att nu stänger vi för dagen. Vill ni som är kvar vaccinera er är ni välkomna till Jönköping eller någon annan plats i länet.

BETEENDE OCH BEMÖTANDE både från vårdcentralen och Fästingsbussen är nonchalant och visar på att de har ej fungerande system och rutiner för sina verksamheter. Människor ska inte behöva skyfflas fram och tillbaka som boskap och behöva sitta i telefonkö långa tider. De ska inte heller behöva stå i regnet vid en buss och vänta på vaccin för att sedan bara få åka hem i ogjort ärende. Bättring önskas!