lördag 20 maj 2023

Efter många års kamp vann vi över Parkslide

Det är numera jord och lite grästorvor där
det tidigare varit en Parkslide
PÅ VÅR TOMT har funnits ett bestånd med den mycket besvärliga och invasiva växten Parkslide. Innan vi visste vad det var tyckte vi den var vacker och kallade den för bambu. Men när vi blev uppmärksammade på vad det var för växt så kändes det inte lika kul att ha den kvar. Detta även om den stått lugnt här på samma ställe i kanske 60 år.

JAG GRÄVDE helt sonika bort den stora rotknölen från växten och skickade den som brännbart avfall. Detta insåg jag snart var ett misstag för helt plötsligt började växten skjuta hejdlöst med rotskott omkring sig. Både där parksliden var från början och ett stort område omkring kom ständigt upp nya röda knoppar med nya parkslideplantor som växte snabbt. Jag försökte plocka skott och sedan också behandla med olika bekämpningsmedel men inget verkade bita. 

JAG GICK PÅ FACEBOOK med i gruppen "Död åt parkslide" där människor från hela landet med samma bekymmer samlats. Till och med en tidigare partiledare i Liberalerna är aktiv i gruppen. Med hjälp av gemensamma erfarenheter och råd började jag en envis kamp som nu hållit på i sådär en fyra-fem år. Varje år har jag avvaktat till mitt i sommaren och innan frosten och då penslat alla blad med rätt bekämpningsmedel i lagom dosering, väntat några veckor, sedan kompletterat med att  injicera medel i stammarna. Ibland har det känts lite hopplöst men nu verkar vi vunnit. I år har det inte kommit ett enda skott! Känns otroligt skönt att vinna kampen mot denna invasiva och jobbiga växt!