torsdag 13 april 2023

En fin begravningsgudstjänst för Pelle Nööjd

Pelle Nööjd vid Komstadspelen i höstas. Kanske ungefär
så här välkomnandet var i Guds himmel!
VALLSJÖ KYRKA var helt fullsatt när det idag var begravningsgudstjänst för Pelle Nööjd. En av vår kommuns i särklass största kulturprofiler någonsin. Han var känd av nästan alla och blev blott 73 år gammal.

LARS WINNERBÄCKS Kom ihåg mig blev starten på en begravningsgudstjänst där Anders Axelsson och Bill Strachal spelade och sjöng flera sånger. Lena Svensson spelade vackra pianomelodier medan vi samlades och under avskedstagandet. Erik Karlsson var officiant och gjorde det som vanligt mycket bra, värdigt och personligt. Tillsammans sjöng vi Stad i Ljus och flera psalmer.

EN FIN BEGRAVINGSGUDSTJÄNST för en person utöver det vanliga. Saknaden av honom kommer fortsatt bli stor i hela vår kommun men vi får bära med oss de goda minnena av Pelle och det fina avskedet i Vallsjö kyrka.

TILLSAMMANS MED kommunkollegor har jag skrivit ett minnesord om Pelle Nööjd som du kan läsa på denna länk: https://savsjo.blogspot.com/2023/04/en-fin-begravningsgudstjanst-for-pelle.html#more

Pelle Nööjd en framstående kulturpersonlighet

Den framstående kulturpersonligheten Pelle Nööjd har hastigt lämnat oss i sorg och saknad. Hans passion för att främja kulturen i Sävsjö kommer lämna ett stort tomrum efter sig. I rollen som mångårig föreståndare på Kulturhuset i Sävsjö hade han modet att tänka stort och ta världen till vår kommun. Många namnkunniga artister och grupper har genom åren bokats till olika lokala evenemang. 

 Pelle hade viljan att förena människor i alla åldrar, med olika bakgrunder och intressen. Han var en viktig källa till inspiration för många Sävsjöbor, ung som gammal, och uppmuntrade dem och fick dem att utforska sin kreativitet och hitta egna uttryck genom kulturen. Han var mångsidig och kunde både författa revyer och böcker samtidigt som han hade förmågan att själv stå på scen och där trollbinda en hel publik med skådespeleri, sång och musik.

 Pelle hade alltid ett vänligt ord över till dem han mötte. Den kvicka humorn var hans signum och det var något han uppskattades för. Många fick också uppleva hans eftertänksamma och djupsinniga sidor. 

 Vi kommer alltid minnas honom som en varm och generös person, med en outtröttlig entusiasm och kärlek till kulturen och till Sävsjö kommun. Hans bidrag till vårt lokala kulturliv kommer att leva vidare. 

 Vi vill sända vår omtanke och värme till Pelles närmaste familj, släkt, vänner, arbetskamrater och till alla andra som på olika sätt haft en relation med Pelle. 

 Stefan Gustafsson, kommunfullmäktiges ordförande

 Therese Petersson, kommunstyrelsens ordförande 

 Susanne Sjögren, f.d ordförande Kultur- och fritidsnämnden 

 Jari Ljungquist, ordförande Kultur- och fritidsnämnden 

 Erika Tor Rundblad, förvaltningschef serviceförvaltningen 

 Anders Varga, kultur- och fritidschef 

 Jan Holmqvist, kommundirektör 

 Kristin Nilsdotter Isaksson, bitr kommundirektör