fredag 31 december 2021

Tack för uppmuntran och stöd under 2021!

Hedrande att i torsdags få ett helt uppslag i Smålands dagblad för
att göra lite reflexioner om året som gått och det som kommer.
I nyårskrönikan under fredagen skrivs att "Sävsjöpolitiken är
synonym med Stefan Gustafsson". Ett hedrande omdöme men många
års framgång för kommunen beror inte på mig utan på att vi är
många som drar åt samma håll, TILLSAMMANS

NÄR JAG SÅ HÄR PÅ årets sista dag blickar tillbaka så är det gångna året helt annorlunda än alla andra.

FÖR MIG PERSINLIGEN är det några händelser jag minns särskilt. Det var en överraskning men stort och hedrande att av mitt parti bli utsedd som Årets Kristdemokrat i Sverige. Det kändes väldigt bra att för vår kommun få underteckna Demokratideklarationen, detta år då demokratin firade 100 år. En väldigt speciell upplevelse var att få möta det trevliga Kronprinsessparet i eget personligt samtal.  För mig och hela familjen var det fantastiskt att få vara med på vigsel och bröllopsfest med min son Johan och hans vackra fru Tilda.

2021 ÄR ÅRET DÅ PANDEMIN har påverkat liv och arbete för oss alla och det som kanske känts svårast av allt har varit att vi inte har kunnat träffas som vi varit vana vid. Coronasmittan har krävt stora insatser av många. Inom kommunen är det vår personal inom vård och omsorg som fått slita allra mest. Men mitt i allt det svåra är jag imponerad av den insats som gjorts av många. Hela civilsamhället klev fram och samarbetade med oss i kommunen. Röda korset, Svenska kyrkan, församlingar och lång rad andra föreningar och organisationer ställde upp för människor som var ensamma och isolerade. Man ordnade med transporter av mat med mera. Det goda samarbetet mellan kommun och civilsamhälle medverkade till att hålla nere smittspridningen i kommunen och skapade hopp och ljus åt många äldre som har haft det tufft under pandemin.

SAMTIDIGT SOM 2021 har präglats av pandemin har det har inte hindrat oss i kommunen från att jobba på och genomföra många saker som blivit bra. Det har gjorts en historiskt stor landsbygdsatsning i Rörvik genom att en länge efterlängtad Gång- och cykelväg har färdigställts och invigts. En byggstart har också skett på en helt ny skola i Rörvik. Skolan ska fortsatt omfatta från förskoleklass till årskurs nio.

INVESTERINGAR SOM varit viktiga är ombyggnationen av Aleholmssskolans entré och uppehållsrum. Det har också tagits flera beslut om satsningar inom fritidsområdet och inom skola och äldreomsorg. Jag tycker det är glädjande att vi under året har kommit överens med företagen om att tillsammans göra en utökad gemensam satsning på näringslivsarbetet. Det är också positivt att vi har fått godkännande av ett statligt ”Elektifieringslöfte” som innebär att vi nu förbereder för att lastbilar som kommer till och från Stockarydsterminalen ska kunna drivas av el. 

INOM NÅGRA OMRÅDEN har vi klivit fram och kämpat lite extra för att få till ändring av för oss dåliga beslut. Regionen beslutade att lägga ner vårt bårhus men vi lyckades få till en lösning där bårhuset räddades och ska nu renoveras och kommer långsiktigt drivas av kommunen. Det kommer fortsatt finnas samarbete med Region Jönköpings län om bårhuset. Ett annat beslut där vi lyckades få gehör för en förändring var regeringens förslag om att skrota biogas som miljövänligt bränsle. Genom samarbete med Region Jönköpings län, Klimatrådet och alla övriga kommuner blev det en ändring av detta tokiga förslag. Biogas ses fortsatt av staten som ett mycket bra och klimatvänligt fordonsbränsle!

EN OVÄNTAD MEN positiv händelse under 2021 som jag tycker var lite speciellt rolig var att vårt fina kommunalhus utsågs till Höglandets vackraste i Smålands Dagblad. Visst är det fint och för mig så roligt att under många år få ha min arbetsplats i denna historiska och fina byggnad!

SÅ HÄR TILL SIST i denna tillbakablick vill jag uttrycka min tacksamhet till alla politiska kollegor och medarbetare i kommunen för gott samarbete! Tack också alla som har hört av sig för att ge uppmuntran och stöd under 2021!