måndag 6 december 2021

Demokratiskt bekymmer när folkvalda hoppar av

Karin Selldén intervjuar mig i kommunalhuset
KARIN SELLDÉN FRÅN P4 har besökt mig för en intervju om politik och demokrati. Bakgrunden är att radion i ett reportage berättat att Sverigedemokraterna har fått folkets röster för sex platser i kommunens fullmäktige. Av dessa platser har nu bara tre partiföreträdare. Övriga tre platser har politiska vildar och av dessa vildar är bara en  delvis närvarande på fullmäktigemötena.

JAG TYCKER DET är ett stort demokratiskt bekymmer när folkvalda hoppar av och partier  saknar företrädare som representerar de röster de fått i valet. 

VI I DE POLITISKA partierna har ett stort ansvar att förvalta det förtroende vi fått från våra innevånare. Jag uppmanar därför alla lokalavdelningar, i alla partier, att lägga manken till för att till valet ta fram valsedlar med namn som är beredda att axla ett fullmäktigeuppdrag en hel mandatperiod. Vi behöver också i partierna jobba hårt för att få fram valsedlar med bredd där det finns både unga och äldre, kvinnor och män samt människor med olika bakgrund. Vi i Kristdemokraterna gör ett sådant jobb nu och det som hittills är känt är att vi lanserar Therese Petersson som kandidat till nytt kommunalråd efter mig. Om hon blir vald blir hon vår kommuns första kvinna på den posten. Hon blir första kommunalråd som bor i Sävsjö sedan Evald Sandestam var kommunstyrelsens ordförande i mitten på sjuttiotalet.

LYSSNA PÅ RADIONS reportage om Sverigedemokraterna i Sävsjö på följande länk: https://sverigesradio.se/artikel/svart-for-sverigedemokraterna-att-hitta-politiker-trots-stort-stod
Lyssna på Karin Selldéns intervju med mig på följande länk:  https://sverigesradio.se/artikel/kommunalradet-om-sd-avhoppen-inte-bra-for-demokratin