onsdag 6 juli 2016

Vi behöver granskande journalister

Jag tillsammans med Henrik Tvarnö, Vetlanda,
Annelie Hägg, Eksjö, Anna-Carin Magnusson Nässjö,
Lars-Erik Fälth Aneby. På bilden saknas Anders Wilander
Jag skriver idag tillsammans med Höglandskollegor en debattartikel om hur viktigt det är med en levande journalistik och en närvarande lokal förmedling av nyheter. Bakgrunden är att vi under en lång följd av år sett hur Hallpressens lokalredaktioner minskats.

Bara under de år jag varit KSO i Sävsjö har lokalredaktionen i Sävsjö gått från tre till en enda tjänst. När Hallpressen för någon vecka sedan aviserade ett enormt sparpaket blev vi förstås oroliga för att det kan komma påverka den lokala närvaron, nyhetsförmedlingen och bevakningen ytterligare.

För oss som kommunalråd är vi bekymrade över hur granskningen ska bli av det vi gör i vårt uppdrag och det som händer inom kommunpolitiken i övrigt. Vår samlade erfarenhet är att vi behöver en dagligt närvarande media för att vi ska nå ut med beslut och planering, men framförallt behöver vi granskande journalister för att kunna vara trovärdiga mot våra medborgare!

En ljuspunkt i vår kommun är den ambitiösa satsning som den lokala uppstickaren Sävsjöappen har gjort de senaste åren. De har i dag en väl så stor journalistisk bevakning som den traditionella tidningen. Även Hallpressen har utvecklats bra genom att erbjuda nya digitala tjänster. För min del tror jag att det går att göra ännu mycket mer genom att bland annat lansera en digital länstidning, möjliggöra att prenumerera bara på E-tidning med mera. Jag vill hoppas att vår lokaltidning ska hitta former som gör den lönsam, relevant och viktig för våra medborgare på Höglandet också i framtiden!

Här nedan kan du läsa vår gemensamma debattartikel:

Vi behöver granskande journalister

I tider av digitalisering, e tjänster och sociala medier finns det anledning att reflektera över hur framtidens rapportering av den lokala demokratin kommer att se ut.
   Vi har i dagarna nåtts av nya rationaliseringsbehov inom Hallpressen på grund av otillräcklig lönsamhet. Vi förstår att alla företag måste anpassa sig till ny verklighet.
  I skenet av detta, finns det anledning att oroa sig för hur den lokala politiken och den lokala demokratin kommer att förmedlas och bevakas?

Vi konstaterar att den lokala närvaron av granskande journalister är till gagn för den lokala demokratin.
   Den lokala bevakningen kan också vara en nagel i ögat på den lokala politiken och lokala politiker. Samtidigt som den lokala närvaron är ett oslagbart instrument för oss politiker att nå ut till en bred allmänhet med fattade beslut och framtidsplanering.

Vi har inte någon given lösning på ovanstående. Men vi delar en oro för HUR framtidens lokala nyhetsflöde kommer att förmedlas och över VEM som kommer att göra jobbet.


Stefan Gustafsson (Kd) kso Sävsjö, Anders Wilander (M) kso Tranås, Anna-Carin Magnusson (S) kso Nässjö, Henrik Tvarnö (S) kso Vetlanda, Anneli Hägg (C) kso Eksjö, Lars Erik Fälth (C) kso Aneby