måndag 31 oktober 2016

Nedskärning kan bli hårt slag mot lokal demokrati

Lokalredaktionen för Smålands Dagblad som ligger vid
torget i Sävsjö
Ett dystert besked från Hallpressen började arbetsveckan. Hela 33 tjänster ska bort och av dessa 21 journalister. Förstås troligt att det kommer påverka vår lokaltidning negativt.

När jag år 2000 började tjänsten som kommunalråd så fanns 3 journalister och en annonssäljare på Småland Dagblads redaktion i Sävsjö. Varje dag gicks en postrunda i kommunalhuset och alla förvaltningar fick besök där allt som kunde vara viktigt för läsarna fångades upp. Ofta ställdes jag inför kritiska frågor och det gjordes emellanåt djupare granskningar av det som kommunen arbetade med. Numera finns bara en enda journalist kvar, Maria Wånge. Hon gör ett kanonbra jobb men har förstås, som ensam journalist, inte alls samma möjlighet att klara den breda bevakning som fanns för ett antal år sedan.

Den lokala tidningen har en viktig funktion i att kritisk granska oss politiker och är en viktig kanal för kommunal trovärdig information. Något som är bra och som i förlängningen är grunden för att vi som politiker ska kunna få förtroende av kommuninvånarna. Den lokala tidningen behövs för den lokala demokratin!

Med dagens beslut kommer de journalistiska resurserna för Hallpressen tyvärr att urholkas ännu mer. Min förhoppning är att de som ska genomföra nedskärningen begriper att det inte går minska mer i Sävsjö. Om man ändå skulle göra en sådan minskning försvinner lokalredaktionen och den lokala förankringen försämras ytterligare.  En nedskärning skulle bara innebära att Hallpressen lämnar walk over till andra mer offensiva nätbaserade medier. Jag tycker det är oerhört viktigt att Hallpressen ser till att i varje kommun ha en basbemanning som allra minst ska bestå av en lokalredaktion och en 100 procent anställd journalist. En ytterligare nedskärning är inte acceptabel för den skulle slå allt för hårt mot den lokala demokratin!

Läs tidigare inlägg: www.savsjo./vi-behover-granskande-journalister