måndag 22 april 2024

Parentation och årsredovisningar på fullmäktige

Kenneth Larsson (SD) talar sig varm för körkort
på Aleholmsskolan i september 2023
EN PARENTATION blev början på april månads kommunfullmäktige. Sedan förra sammanträdet hade besked kommit om att ledamoten Kenneth Larsson avlidit den 21 mars. Han föddes i november 1944 och skulle därmed fyllt 80 år i höst. Kenneth var en pionjär för SD i vår kommun och blev efter kommunvalet 2006 partiets ledamot i fullmäktige. Han var då partiets första och enda ledamot, alltså för 18 år sedan.
     Kenneth var en person som gick sina egna vägar. Han visade stort engagemang för frågor han tyckte var viktiga för kommunen. Allra senast handlade det om möjligheten för unga att få körkort i samband med gymnasieutbildning. Som ordförande i fullmäktige höll jag i parentationen och uttryckte våra varma tankar för de som är honom närmast. Vi hedrade sedan Kenneth Larssons minne med en tyst minut.

ÅRSREDOVISNINGAR var det som i dominerade fullmäktige. Vi fick föredragningar från de kommunala företagen och de visar överlag bra verksamhet och goda resultat.  Sävsjö kommun visar ett bra resultat på hela 32 miljoner men stora delar av det beror på positiva faktorer som inte kommunen råder över. Alla de mål kommunen har om så kallad god ekonomisk hushållning uppfylls med råge. En oroande del i redovisningen är det minskade barnafödandet och att nu befolkningen minskar. För 2023 är det minus 103 personer. Andra oroande faktorer är den höga arbetslösheten och att kostnaden för individ- och familjeomsorgen är så hög. Denna senare ger ett minus på över 5 miljoner för 2023 så här behövs nog offensiva åtgärder.

DET SOM ÄR en stor styrka är att kommunens personal är så engagerad och varje dag gör ett fantastiskt arbete. Ett stort tack till alla anställda i Sävsjö kommun för er insats!