måndag 31 januari 2022

Lokaltidning och Postnord sviker äldre och landsbygd

Smålands Dagblad  kommer bara delas ut tre dagar i veckan

POSTNORD BÖRJAR från måndagen med att dela ut brev bara varannan dag. Som skäl för förändringen anger de att antalet brev minskar. Detta samtidigt som den växande e-handeln gör att det blir allt fler paket. 

SMÅLANDS DAGBLAD aviserade för någon vecka sedan att de också halverar sin utgivning och går från sexdagarstidning till tredagarstidning den 1 april. Man hänvisar till höga kostnader för tryck och distribution men bedyrar att det inte ska drabba den lokala journalistiken. Planen är att prioritera digitala nyheter allt mer. 

DET GÅR NOG INTE utesluta att båda dessa förändringar hänger ihop. Postnord neddragning innebär att de hushåll som får tidningen med posten nu får sin tidning bara varannan dag. Exempelvis kommer nu inte lördagstidningen förrän på måndag eftermiddag. Då är tidningen helt ointressant. För de som har dator eller en iPad går det att läsa tidningen och andra nyheter digitalt men väldigt många, framförallt äldre, saknar denna teknik. 

 SOM JAG SER DET drabbar Postnords försämring och tidningens halverade utgivning landsbygden hårt. Främst slår den mot de äldre. Denna försämring blir också ett demokratiskt problem. När inte granskning av oss politiker och information från kommunen når våra innevånare går en viktig del av demokratin förlorad. Förtroendet för oss politiker blir då också i förlängningen försämrat. Lokaltidningen är mycket viktig och de lokala journalisterna gör ett bra jobb som är värt att nå så många som möjligt!

 REGERINGEN HAR beslutat att tidningarna ska slippa kostnaderna för att samla in gamla tidningar. Detta ansvar har från i år istället lagts på oss i kommunerna. En kostnad flyttas från tidningarna till kommunerna med syfte att minska kostnaderna för tidningsutgivning. Staten har också ett inrättat driftsstöd som särskilt är avsett för att dagstidningar ska kunna delas ut till alla. Trots detta försämrar tidningen nyhetsförmedlingen radikalt för de som inte kan ta del av digitala nyheter. 

 DET BORDE VARA MÖJLIGT för både tidningsutgivare och posten att hitta lösningar för fortsatt bra service till landsbygden och våra äldre. Jag tycker det är sorgligt att demokratin och framförallt de som bor utanför tätorterna ska bli förlorare när både Postnord och vår viktiga lokaltidning sviker landsbygden.