torsdag 20 januari 2022

Sänkt diesel ger bra mat och gynnar landsbygd

DE SENASTE VECKORNA har de skyhöga priserna på el och diesel skapat en stor irritation bland de människor jag har stött på.  De flesta vill att vi ska ha ett aktivt arbete för att nå våra klimatmål. Vi ska göra det på ett sätt som låter människor vara med, snarare än ett där ekonomin knäcks för bönder, företagare, barnfamiljer och människor på landsbygd. 

DET SOM NU SKER är en orimlig höjning av priset på drivmedel och el. Höjningen försvårar livet för människor som bor i en landsbygdskommun som vår. För våra lantbrukare och skogsbrukare innebär de snabbt stigande priserna allvarliga problem i ett redan ansträngt läge. Konkurrensen med andra länder blir skev när priserna i Sverige är så mycket högre än i konkurrenternas hemländer. Konsekvensen blir att svenskt jordbruk med sin goda djurhållning slås ut till förmån för andra länders sämre alternativ. 

DET SOM DRIVER UPP dieselpriset är att Sverige kräver en inblandning av biodrivmedel i diesel som är väsentligt högre än vad som EU begär. Sverige har, som en konsekvens, fått världens dyraste diesel. Regeringen vill dessutom gå mer än dubbelt så långt och det ger fortsatta kraftiga höjningar av priset för fordonsbränslen.

UNDER TORSDAGEN presenterade vi i kd ett förslag på att sänka priset på diesel med 3 kronor genom att sänka reduktionsplikten för diesel till i nivå med EU-målet. Dessutom föreslås en sänkning av drivmedelsskatten med ytterligare 50 öre för både diesel och bensin i den budget vi fick igenom riksdagen. Jag tycker detta är bra förslag! Många som idag känner sig uppgivna och känner att man kämpar i motvind skulle få nytt engagemang och framåtanda om detta förslag får riksdagens gehör. Det är så viktigt att det nu tas ett sådant här initiativ för att hela Sverige ska fungera!