tisdag 18 januari 2022

Strategiskt anslag i uppstart av budgetprocess

Ett spindeldiagram som visar produktivitet och
effektivitet i Sävsjö kommun. Röd ring är sämst, grön bäst
och turkos Sävsjö. Detta diagram visar att vi ligger mycket bra till!

SOM EN UPPSTART på arbetet med budget för 2023 och framåt hade vi idag en strategidag för politiker och tjänstemän i Sävsjö kommun. 

VI HAR UNDER DAGEN fått en genomgång av den ekonomiska utvecklingen utifrån ett internationellt, nationellt och lokalt perspektiv. En intressant del har varit att gå igenom jämförelser med andra kommuner och samtala om hur vi ser på effektivitet.

I MIN INLEDNING betonade jag att utgångpunkten och kommande utveckling är mer osäker än någonsin. Det mesta opåverkbart för oss i vår kommun. Det handlar om det osäkra säkerhetspolitiska läget så väl som oro och dramatiska prishöjningar när det gäller fordonsbränslen, energi och då för oss främst el. Den allt mer ökande elförbrukningen är starkt kopplad till den så kallade gröna omställningen och efterfrågan på el kommer förmodligen öka dramatiskt kommande år med ökande priser som en oundviklig effekt. Bara den omställning som sker till grön stålproduktion i Luleå och Boden beräknas komma på sikt använda mer än halva Sveriges totala elproduktion. 

JAG UPPMANADE alla att fundera över vilka beslut som kan anses strategiskt rätt och som är långsiktiga. Detta både utifrån de lokala utmaningarna såväl som den osäkra omvärlden för med sig. För vår kommun behöver vi jobba med robusthet och trygghet utifrån osäker omvärld. Vi behöver öka takten i jobbet med att bli attraktiva som arbetsgivare. Sävsjö kommun ska vara förstahandsvalet för de som söker jobb i framtiden! Vi måste jobba mer för att hantera psykisk ohälsa och utanförskap. En del i det är att få personer långt från arbetsmarknaden in i jobb. Vi måste också skapa bra villkor för civilsamhället. Företag, organisationer, kyrkor och föreningar är viktiga för att männikor ska känna delaktighet och samhällsgemenskap.

VI HAR MÅNGA STORA frågor att hantera men i allt får vi inte glömma det som är vår vision, barnen, den gröna kommunen, det inkluderande samhället.  Vi ska aldrig tumma på det som är vår värdegrund om allas lika värde.