söndag 2 januari 2022

Nytt År med pizzatips, stegmål, dieselpris

PÅ NYÅRSDAGEN käkade vi hemma hos oss pizza precis som som många andra. Just denna dag brukar beskrivas som den inofficiella pizzadagen. Nyårsdagen är det nämligen den dag på året då flest svenskar äter pizza.  Vi gjorde denna gång egen pizza men använde goda, hembakade och napolitanska pizzabottnar som vi köpt av Sävsjöföretaget Sigzza. 

Testa gärna dessa fina pizzabottnar du också! Man beställer i förväg via Instagramkontot @Sigzza. Man får sedan hämta de bottnar man beställt på Hägnevägen 23 i Sävsjö. Leverans sker på torsdagar eller efter överenskommelse. Bottnarna är helt klara att toppas, gräddas, och ätas! Betalning sker via Swish.

NÅGON VECKA efter nyår 2020 bestämde hustrun och jag att ha som mål att promenera minst tiotusen steg varje dag. Fram tills nyår 2021 har jag sedan dess klarat detta dagliga mål och dessutom gått en bit till. År 2020 landade jag på 11775 steg i genomsnitt per dag. 2021 ökade jag nästan 1.000 steg till och nådde ett genomsnitt på 12.767 steg per dag sett över hela året. Det är jättekul att kunnat klara av denna målsättning. Framförallt känner jag att jag har mått bra av att motionera mer och förstås har det känts välbehövligt alldeles särskilt det pandemiår vi har bakom oss. Målet för 2022 är att också i år klara minst 10.000 steg varje dag.

DIESELPRISET HAR vid årsskiftet sprängt 20-kronorsvallen. Med en höjning med över en krona kostar priset på macken i Stockaryd idag 20.02. Priset kommer fortsatt öka efter en överenskommelse efter valet mellan JÖK-partierna (S-MP-C). Detta genom en bestämd årlig automatisk höjning. Sammanlagt är cirka 65 procent av priset skatt. Både Trafik­analys och Statens väg- och transportforskningsinstitut har vid analys kommit fram till att skatterna på bensin och diesel redan är betydligt högre än vad som är motiverat.

DENNA ÖVERBESKATTNING är kraftigt landsbygdsfientlig och drabbar alla som bor och driver företag i en kommun som vår. Den hämmar svensk konkurrenskraft och framförallt de gröna näringarna. Priset på sunda bra svenska livsmedel blir nu ännu dyrare. Allt fler invånare kommer av ekonomiska skäl tvingas köpa kött och grönsaker från andra länder. Livsmedel fullproppade med antibiotika och gifter. Varor som fraktats hit av stora och i en del fall undermåliga, koldioxidsprutande, gamla trailerlastbilar från östländer.  Helt klart är att regeringens höjning av dieselpriset drabbar, landsbygden, folkhälsan och miljön negativt! Snacka om att bita sig själv i svansen.