torsdag 6 januari 2022

En fascinerande berättelse

Kommunkören sjunger under firandet av
Sävsjö som Årets kommun
I HÖSTAS medverkade jag på årsmötet för den förening som driver Skolkyrkan för att berätta om hur allt började. Det är inte många som vet den fascinerande historien som ligger bakom och jag fick uppdraget at teckna ner denna. Ett jobb som jag nu dragit igång.

SKOLKYRKAN FÖDDES faktiskt på grund av att det den 26-27 juli 1986 ordnades en VM-deltävling i motocross för 125cc på Hagabanan i Vrigstad. Hela 50 000 besökare förväntades till tävlingarna. Stockaryds ungdomskör, som jag var ledare för, blev inbjudna att stå för underhållningen.

EN IDÈ FÖDDES om att skapa en gemensam gospelkör mellan ungdomar från Vrigstad och Stockaryd och att vi tillsammans skulle skapa något vi kallade Crossgospel.  Det blev en mycket uppskattad insats både på crossbanan och på den gospelkonsert som ordnades i Vrigstad Pingstkyrka. Crossgospel blev startpunkten för en stor gospelkör som kallades kommunkören och så småningom blev det gospelkören XL

GENOM XL skapades ett helt nytt samarbete mellan de kristna församlingarna. I det samarbetet väcktes idén om att utöka detta till att också göra en gemensam insats för barn- och unga med bland annat stöd till elever i skolorna. Jag som ledare för gospelkören fick uppdraget att förankra idén i församlingarna och dåvarande kommunalrådet Uno Nord tog med frågan till kommunen.
Från alla kom positiva besked och den 1 april 1989 började skolkyrkan sitt arbete med Anna Hagström som första anställd. Resten är historia!

SKOLKYRKAN DRIVER nu i samarbete med kommunen ungdomshuset/Fritidsgården "Mejjan". De har verksamheten Mathjälpen och anställda elevstödjare som finns på högstadieskolor och gymnasieskolan Aleholm. Vill du ha del av den kompletta sammanställningen om skolkyrkans historia så hör av dig!