fredag 7 augusti 2020

Fina minnen av en profil som nu avlidit

Annette och jag var i mars 2018 med på 85-års kalaset
för Knut Ögren
VI ÄR MÅNGA som genom åren blivit glada över ett möte med Knut Ögren. Nu har han 87-år gammal avlidit stilla och lugnt i sitt hem i Sävsjö.

JAG LÄRDE KÄNNA KNUT genom mitt arbete inom daglig verksamhet. I många år fanns han med i olika verksamheter där jag hade ansvar. Jag hade förmånen att vid ett tillfälle, för många år sedan,  få följa med Knut hem till Norrländska Harads för ett oförglömligt möte med sin mor.

KNUT BLEV KÄND, i synnerhet i Stockaryd, som en kär profil. I sina aktiva år minns många honom när han med sin väska dagligen gick för att leverera brev till posten. Han jobbade också i butiken och vävstugan "Hemslöjden" där han visade sin skicklighet på att väva och att han klarade att använda skytteln på de riktigt breda vävstolarna.  Han var också med och formgav den egna väven "Glada ränder".

JAG ÄR TACKSAM över att fått lära känna Knut. Jag ser fram emot att få se honom igen i vårt himmelska hemland. Tills dess lyser jag frid över hans fina minne.

Sara Ängefur har ordnat ett minnesord för oss vänner och arbetskamrater . Du kan läsa detta på följande länk:
https://savsjo.blogspot.com/2020/08/fina-minnen-av-en-profil-som-nu-avlidit.html#more



Minnesord i Smålands Dagblad


I helgen nåddes vi av budet att Knut Ögren Sävsjö har lämnat oss. Han somnade in lugnt och stilla i sitt hem. Knut blev 87 år.

Knut föddes i byn Harads i Bodens kommun den 13 Mars 1933. Han flyttade till Lövängen i Stockaryd i början av 70-talet. De senare åren har Knut bott på Ljungagatans gruppbostad i Sävsjö. Vi är många som genom åren fått förmånen att lära känna Knut. Han deltog i Daglig verksamhet fram till pensionen. Arbetsplatser har varit Hemslöjden i Stockaryd och senare Smörblomman där Knut var en mycket skicklig vävare. Många färgglada och vackra löpare, gardiner och dukar har tillverkats av Knut. Utöver detta har han även deltagit i olika aktiviteter som ordnats både i verksamheten och på fritiden. Knut var en mycket glad och hjälpsam person. Han var plikttrogen och kände stort ansvar för de uppgifter han fått.

Varje dag under många års tid gick han med sin postväska och levererade post från Lövängens kontor till brevlådan i samhället. Ett viktigt uppdrag som han skötte på bästa sätt. Många Stockarydsbor har genom åren träffat Knut då han gärna deltog i det som hände i samhället. Ett av hans stora intressen var Fika. En fråga man ofta fick var: ”Vad blir det för gott till kaffet?” Det var också en viktig tradition att gå till konditoriet i Stockaryd varje lördag och fika. Favoritbakelsen var Napoleon.

Knut tyckte om att hålla sig uppdaterad med nya fina kläder. Att köpa plånböcker, bälten, skor och jackor gjorde han mer än gärna. Äkta läder skulle det helst vara! Att ha fint i sin lägenhet var också viktigt för Knut. Nya möbler och gardiner gjorde honom extra glad. Trots att det blev många år i Småland så fanns det ändå lite Norrlänning kvar i Knut. Han firade gärna surströmmingspremiären i augusti. Knut var alltid kärleksfull och glad. Det fick vi alla runt omkring honom erfara. Han var humoristisk och bjöd på många härliga skratt. Han lämnar bara vackra och ljusa minnen kvar hos oss alla som kände honom.

/Vänner och arbetskamrater.