torsdag 25 maj 2017

Bra med lokala livsmedel och väl bevarad kvarn

Vilken fantastisk dag för att åka motorcykel! Dagens tur blev med Forssa kvarnagård som mål. De hade idag öppet och erbjöd möjlighet att köpa stenmalet ekologiskt odlat spannmål, se akvareller, konst och så kunde man också få goda våfflor och kaffe.

FORSSA KVARNAGÅRD är ett mycket sevärt besöksmål som ligger strax norr om Sävsjö, i gränslandet mellan Nässjö och Sävsjö kommuner. Den nuvarande kvarnen byggdes 1938 men det har här funnits kvarnverksamhet ända tillbaka till 1600-talet.
    Nu drivs den av Therese och Claes Rostedt och de har varsamt återställt kvarnen i ett mycket fint skick. Den räknas idag som en av länets bäst bevarade kvarnar och den är en av få som enbart drivs av vattenkraft! Det är så bra att man i kvarnen tar fram annorlunda mjölsorter och att det används gamla ekologiskt odlade kulturgrödor. Vi har tidigare köpt olika sorters mjöl från kvarnen, idag blev det köp av stenmalet fullkornsmjöl av sorten Emmer. Det sägs att detta är ett mjöl som är betydligt mer nyttigt än vanligt vetemjöl och har mer vitaminer, proteiner och mineraler. Ska bli intressant att provbaka detta!


SMÅLANDSOST med sina nya ägare Pernilla och Magnus Nord var också på plats. Smålandsost är ett av endast några få privatägda mejerier i Sverige. Osten tillverkas av mjölk som kommer från gårdarna kring Vrigstad och de är mycket kända i synnerhet för sin goda Vrigstad hemost. Är roligt att företaget lever vidare och utvecklas med nya ägare!