måndag 14 september 2020

Ramsåg plats för dialog med naturskyddsförening

Ramsågen i Komstad dagens möteslokal
ALLDELES INNAN det var dags för semester fick jag ett brev från  naturskyddsförenings ordförande Olle Mill. Med utgångspunkt från den stora globala klimatutmaningen önskades en "coronasäker" dialog om vad vi kan göra lokalt här i kommunen för att skapa en bra miljö och goda livsvillkor för kommande generationer. 

UNDER EFTERMIDDAGEN var det så dags för detta möte som blev med öppna dörrar i ramsågen ute i Komstad.  Det blev en bra dialog där vi var överens om att klimatfrågan är viktig men tyvärr har den hittills i år kommit i skymundan på grund av att coronapandemin. Men nu när smittspridningen avtar är det dags att ta nya tag i denna viktiga fråga.

JAG TYCKER DET ÄR UTMÄRKT att Naturskyddsföreningen bevakar att klimatfrågan inte glöms bort. Det finns mycket mer att göra och vi behöver bli bättre inom många områden. Ett mer systematiskt arbetssätt efterfrågades och det är något vi får ta med oss i arbetet framöver. Samtidigt som vi behöver bli bättre känns det bra att kunna berätta om det vi gjort och gör för ett hållbart samhälle.

VI HAR I SÄVSJÖ KOMMUN antagit en Utvecklingsstrategi där de 17 globala målen för hållbar utveckling är med. Vi har numera ett speciellt Hållbarhetsråd och en anställd Hållbarhetsstrateg. Regionalt arbetar jag tillsammans med företagare, region och andra kommuner i det klimatråd som länsstyrelsen driver med vår landshövding Helena Jonsson som ordförande. Tillbaka i tiden har vi gjort stora insatser med initiativ till en biogasproduktion och byggnation av en stor råvaruterminal kopplad till stambanan. Men vi vill inte slå oss till ro, ambitionen är att göra mer!

SOM SLUTKLÄM konstaterade vi att viktigast av allt är att vi jobbar med attityder. Ska vi lyckas rädda vår miljö måste vi som enskilda ta vårt ansvar men vi behöver också göra mer tillsammans. Familj, föreningar, kommun, region, nation och globalt. Alla nivåer måste jobba med klimatfrågan för att skapa ett långsiktigt hållbart samhälle.