onsdag 16 september 2020

Nu blir det effektiv samordning för trygghet

Ulrika Herbst var inspiratör
för vårt nya EST-arbete
FÖR LITE KNAPPT ett år sedan var jag på Träcentrum i Nässjö för att delta i ett seminarium om brottsförebyggande arbete. Med var landshövding, forskare och polisen som representerades av ingen mindre än Regionpolischefen Ulrika Herbst. 

UTGÅNGSPUNKTEN VAR att Sverige har ett bekymmersamt läge utifrån tilltagande brottslighet. Den negativa utvecklingen gör oss mindre trygga men samtidigt innebär det att allt fler sätter sin tilltro till polisen. 
Ska vi vända trenden räcker det inte med polisens arbete utan det  måste också i kommunerna satsas mer på det brottsförebyggande arbetet. Mötet mynnade ut i vikten av att utveckla samverkan mellan kommun och polis genom ett mer strukturerat och systematiskt arbetssätt. Genom en långtgående samverkan går det tillsammans skapa mervärden och göra mycket mer än vad en part ensam kan åstadkomma.

VI HAR EFTER DEN här dagen fått mer underlag och fler har fått information om hur detta arbetssätt kan användas i vår kommun. Vårt Hållbarhetsråd har gett ett uppdrag till en arbetsgrupp att jobba fram ett förslag och detta är nu presenterat och godkänt.  

SÅ NU ÄR VI IGÅNG med ett arbete efter denna nya metod som förkortas EST och det står för Effektiv samordning för trygghet. I Sävsjö kommuns EST-modell kommer det ske en bred samordning mot brottslighet och ett förebyggande arbete som bygger på, kartläggning, analys, insatser, uppföljning och återkoppling utifrån ett systematiskt arbetssätt. Jag tror det här kommer bli bra och ser fram emot att vi som bor i vår kommun  ska kunna känna oss ännu tryggare utifrån detta nya arbete som sker i nära samverkan mellan kommun och polis!