onsdag 21 februari 2024

Revisionskontorets framtid under luppen

Höglandsförbundet är en del av underlaget
för ett revisionskontor
I EKSJÖ HAR VI HAFT ett möte om det revisionskontor där Höglandets Kommunalförbund är med. Thomas Wilhelmsson är välkänd i våra bygder och han har anlitats för att utreda revisionskontorets verksamhet, funktion och kostnad.  Lisbeth Johansson är Sävsjö kommuns representant i Höglandsrevisionen och vi tre, Thomas Lisbeth och jag, var det som gemensamt åkte till Eksjö. Syftet med mötet var att få information och samtala med kollegor från övriga Höglandet. Med var representanter från Ydre kommun som också är med om revisionskontoret.

ERFARENHETER OCH ÅSIKTER om den korta verksamheten hittills är blandad. Det finns kritik från några håll och det handlar främst om väsentligt ökade kostnader och att det är en känslig verksamhet eftersom det bara är en anställd person. Förväntan har också varit att revisionskontoret skulle utföra mer tjänster själva. Det finns också de som är nöjda och det är framförallt mindre kommuner som tidigare haft svårt att få in anbud vid upphandling av sakkunniga biträden till sin kommunrevision.

ETT NYTT MÖTE BLIR om en dryg månad och Thomas Wilhelmssons utredning kommer då vara klar och presenteras. Med utredningen som grund hoppas vi kunna ta ställning till hur vi ska se på revisionskontorets framtid.