tisdag 6 februari 2024

Kommunala företag ska betala för granskning

ABSI är ett av de bolag som ska betala
för granskningar
VI I FULLMÄKTIGES presidium har haft överläggning med kommunens revisorer. Revisionen har fullmäktige som uppdragsgivare och vi i presidiet ska utifrån det kalla revisionen för regelbundna möten.

DENNA GÅNG har vi samtalat om revisionens arbete under 2023 och vad som planeras för det här året. Viktiga granskningar är om resultat för elever i grundskolan, överförmyndarverksamhet och om asfaltsbeläggningar.

VI HAR KOMMIT ÖVERENS om att föreslå en uppdatering av kommunens revisionsreglemente. En viktig ny del i detta är att det tydliggörs att det är de kommunala bolagen som ska finansiera både förtroendevalda  revisorer och fördjupade granskningar som berör respektive bolag. Det ska inte behöva vara vi skattebetalare som står för den kostnaden!

DET VAR INTRESSANT att denna gång också få en pratstund med sakkunniga biträdet Fredrik Ottosson från KPMG. Fredrik medverkade i senaste avsnittet av podden "Kanslifolket" och nu kunde han även för oss berätta om "Den rosa boken". En gammal men tydlig instruktion om hur man kan hantera beslut, delegering och ren verkställighet i en kommunal verksamhet.
Lyssna gärna till detta poddavsnitt på följande länk: 
https://poddtoppen.se/podcast/1684664455/kanslifolket/den-rosa-boken-om-beslut-delegering-och-ren-verkstallighet