lördag 5 december 2020

Stolt över att få jobba i det vackraste kommunalhuset!

JAG BLEV MINST SAGT överraskad när tidningens Maria Ivarsson ringde för att be om en kommentar och några foton utifrån att Sävsjö kommunalhus precis utsetts till vackrast på Höglandet.

DET ÄR TIDNINGENS läsare som varit jury och det känns därför extra hedrande att just kommunalhuset i Sävsjö vann. För mig är det en signal om att också våra innevånare älskar sitt kommunalhus och har därför i hög grad varit med och röstat. 

VÅRT FINA KOMMUNALHUS har en spännande historia och har i alla tider haft en viktig funktion. Från början som tingshus. Idag är det en byggnad som är demokratins högborg i kommunen. Kommunalhuset är folkets hus och här sammanträder de som är folkvalda. 

NÄR PANDEMIN är över ska jag ta initiativ till ett öppet hus så alla ni innevånare i Sävsjö tillsammans med mig kan fira denna viktiga utnämning. Då kan alla också få se hur kommunalhuset ser ut invändigt. Här är en modern administration men också kvar mycket av det som är husets historia.

Läs artikeln i Smålands Dagblad om utnämningen på denna länk:
www.smalandsdagblad.se/artikel/lasardomen-har-finns-hoglandets-vackraste-stadshus-overrumplad

Läs historiken om kommunalhuset i Sävsjö på följande länk:
http://savsjo.blogspot.com/2020/12/stolt-over-att-fa-jobba-i-det-vackraste.html#more

Tingshuset och Kommunalhuset i Sävsjö – en kort historik

Den fastighet på vilken det nuvarande Kommunalhuset, tidigare tingshuset, är beläget hette ursprungligen Gustavsborg 24. Handlanden Frans Otto Ferdinand Rybeck bebyggde tomten  redan 1879 med en större tvåvåningshus med minst fyra lägenheter. I äldre folkmun benämns sedan dess sluttningen av Djurgårdsgatan utanför Kommunalhuset ”Rybeckalia”. Före detta bergsmästaren, tillika ordförande i municipalstämman, Ingemar Nyberg övertog fastigheten några år senare.

Vid det allmänna tingssammanträdet i Komstad i maj 1902 väcktes frågan om byggandet av ett nytt tingshus och en ny arrestlokal i Sävsjö; de befintliga lokalerna i Komstad från år 1825 hade börjat att bli slitna och otidsenliga. Den 7 maj 1906 beslöt tingshusbyggnadsskyldige att inköpa fastigheten Gustavsborg 24 för att där uppföra ett tingshus ritat av byggmästaren John Johnsson i Värnamo. Den på fastigheten befintliga byggnaden från 1879 monterades troligen ned och uppfördes på annan plats i Sävsjö. År 1908 stod det nya tingshuset, vars yttre i stort sett motsvarar dagens utseende, färdigt. Tingshuset för Västra Härads domsaga invigdes den 12 januari 1909 av landshövdingen Pettersson och predikan hölls av kontraktsprosten Norbäck. Bakom tingshuset, där i dag den nyare delen av Kommunalhuset är uppförd, uppfördes samtidigt med tingshuset en vaktmästarbostad, till vilken distinktionskorpralen Ekblom, som hade tjänstgjort som polis i samhället sedan år 1895, flyttade.  

 I byggnaden fanns på bottenvåningen tjänsterum för domare, notarier och åklagare, samlingsrum för nämndemän och en stor tingssal. På övervåningen fanns rum som hyrdes ut som bostad åt notarier, vilka i allmänhet tjänstgjorde vid häradsrätten under ett par års tid. En profil i sammanhanget och i samhället var häradshövdingen Landergren. Under senare delen av tjugotalet hyrdes tingshuset ut för fester, så kallade basarer, anordnade av IFK i Sävsjö. 

År 1932 lades domsagorna för Östra Härad och Västra Härad ihop, och frågan om att flytta domsagokansliet till Vetlanda väcktes. Domsagokansliet flyttades till Vetlanda år 1938, och den i Sävsjö tingshus stationerade personalen flyttade med. Tingshuset användes emellertid alltjämt vid förhandlingar förlagda till Sävsjö. År 1959 beslutades att tingshuset skulle renoveras. Det nyrenoverade tingshuset kunde så invigas den 19 januari 1961. Ett speciellt intresse tilldrog sig därvid den tallkotteliknande stora kopparfärgade lampan i tingssalen, de kostbara schweiziska  tapeterna i häradshövdingens tjänsterum, det nya i kalksten huggna vapnet för Västra Härad, som placerats ovanför huvudingången till tingssalen, samt den hundraåriga domarstolen.

Den utanför tingshuset belägna tingshusklockan klämtade för sista gången i sin stapel den 10 december 1970. Från och med den 1 januari 1971 flyttades domsagan till Eksjö. Tingshusklockan donerades till församlingen, som placerade den utanför församlingshemmet på Tegnérgatan. Tingshuset köptes i februari 1971 av stadsfullmäktige för 100 000 kronor. Samma år påbörjades ombyggnadsarbeten för att anpassa det gamla tingshuset till att bli förvaltningsbyggnad för Sävsjö kommun. Lokalerna togs i bruk för detta ändamål den 21 juni 1971. Byggnadens namn ändrades, efter viss diskussion, från tingshus till Kommunalhus.  

På hösten år 1976 började den nyare delen av nuvarande Kommunalhuset att byggas. Den gamla vaktmästarbostaden med uthus revs för att ge plats för en huskropp med två våningar och ett trettiotal kontorsrum och andra utrymmen. Därmed skulle hela den kommunala förvaltningsorganisationen komma samman på en plats. Vid jultid år 1977 kunde de nya utrymmena tas i bruk.  År 1990 inreddes ett tredje plan i den nya byggnaden.

Sammanställt av Henrik Edström 2000-09-19.

Källa: Nilsson, Elna, Sävsjö –  ett samhälles liv och utveckling vid stambanan, Sävsjö 1997.