fredag 18 december 2020

Intervju gav perspektiv på kris

Detta en del av mitt beslut om krisläge år 2005

 HÖGLANDSFÖRBUNDET har halvtid för denna mandatperiod och det innebär att Anci Magnusson kliver av och Henrik Tvarnö träder in i ordförandeskapet för detta viktiga samarbetsorgan. Dagens möte med arbetsutskott och direktion var också det sista med Malena Tovesson som förbundschef. Hon går nu vidare till jobbet som kommundirektör i Nässjö. Tack Anci för utmärkt ordförandeskap och Malena för en mycket fin insats för Höglandssamarbetet!

SOFIA WERNBO FRÅN STOCKARYD läser Organisationskommunikation och ledarskap vid Linnéuniversitetet i Växjö. Under eftermiddagen har hon intervjuat mig om erfarenheter och arbete vid den kris som uppstod i samband med stormen Gudrun för snart 16 år sedan. Ett intressant samtal som också gav mig perspektiv på den pandemikris vi är i just nu.

STORMEN GUDRUN försatte vår kommun in i en kris som vi aldrig tidigare och inte heller senare har upplevt. Stormens skadeverkningar skapade omfattande strömavbrott, vägnätet var till stora delar helt blockerat av nedfallna träd. Det var stora störningar i fast och mobil telefoni och avbrott på vattenförsörjning i delar av kommunen. Bland annat var äldreboendet Södergården utan ström och vatten och vår VA-tekniker kunde inte starta reservkraft eftersom han satt fast mellan nedfallna träd på riksväg 30. Då för första gången i kommunens historia fattade jag ensam beslutet å kommunstyrelsens vägnar att omgående gå över i krisorganisation och stabsläge. 

ETT HELT ENORMT arbete startade upp inom kommunen och med stöd av frivilligorganisationer som LRF och hemvärnet. Eon gjorde en otrolig insats för att få igång strömförsörjning och vi i kommunen hjälpte till med installation av elverk med mera. Samhällsföreningar, byalag, föreningar och kyrkor gjorde makalösa insatser under ungefär en månads tid innan allt åter kunde återgå till att bli så gott som normalt.

DET SOM VAR AVGÖRANDE för att vi klarade att hantera stormen Gudrun så bra var den genuina Tillsammansandan i vår kommun. Alla som kunde ställde upp och hjälpte till.
    Vänner, det är också denna goda anda som kan hjälpa oss klara ut den Pandemikris vi har nu. Denna gång gäller det för oss att hålla i och hålla ut i att följa råd och anvisningar från myndigheter. Men det handlar också om att ställa upp för lokala butiker och företag. Vi måste också nu mer än någonsin visa att vi bryr oss om varandra och visa omtanke och bidra till hopp och framtidstro!