torsdag 17 december 2020

Samtal med region för omställning till nära vård

Bårhusfrågan kom upp till samtal med regionen
DET ÄR NU åtta år sedan kommunerna och dåvarande landstinget kom överens om att ansvaret för hemsjukvård skulle övergå till kommunerna. Det har fungerat väl och inte bara hemsjukvård utan också andra insatser inom exempelvis psykiatri och för barn och unga sker nu allt mer i kommunerna. 

UNDER DAGEN har vi haft möte mellan kommuner och region för samtal om detta och hur vi på bästa sätt kan samverka om den "Nära vård" som allt mer behövs och efterfrågas. Strategier för att lyckas är att jobba förebyggande och främja hälsa. Men också att Region och kommuner har en bra samverkan.

FRÅGAN OM BÅRHUS kom förstås också upp. Regionen har enligt både lagstiftning och det "Komhem-avtal" som skrevs om hemsjukvården, ansvaret för transporter av avlidna. Det konstaterades idag att Regionen tyvärr i denna fråga missat den dialog med kommunerna som borde finnas i en god samverkan. Nu backar regionen därför tillbaka och ska samtala med berörda kommuner och begravningsbyråer och det är bra!





Så här står det i Komhem-avtalet

 4.4.3Omhändertagande av avlidna Enligt 1 § HSL innefattas i hälso- och sjukvård att ta hand om avlidna. Med detta avtal ansvarar kommunerna för transport av avlidna i särskilda boendeformer samt i ordinärt boende i de fall personen har varit registrerad i hemsjukvård. I övriga fall ansvarar landstinget för transporterna. Landstinget ansvarar för förvaring av de avlidna och beslutar om dimensioneringen av verksamheten samt var bårhusen är belägna. En arbetsbeskrivning avseende bårhusverksamhet och hantering av avlidna tas fram.