fredag 4 december 2020

KSO om gymnasium och jordärtskockor

ANDRA DAGEN av möte med kommundirektörer och kommunstyrelseordföranden i länet handlade om möjligheterna till en ökad samverkan mellan våra gymnasieskolor. En del var om arbetet med den Regionala utvecklingsstrategin och då medverkade Jane och Ulf från Region Jönköpings län.

ÅRETS SKÖRD av jordärtskockor blev långt över förväntan. Jag har ikväll lagt dem på tork för att de sedan om ett par dar ska förvaras svalt och mörkt under vintern. Är det någon av er bloggläsare som vill ha några knölar, för att göra en god soppa eller kanske spara för att plantera till våren, så hör av er!

JORDÄRTSKOCKORNA BLIR frodiga och ibland över två meter höga. De har vackra mörkt gula blommor och är en riktig fin rotfrukt! Det är en delikatessknöl med len, aromatisk och karaktärsfull smak. Man kan blanda jordärtskockor bland andra rotfrukter och rosta dem i ugnen och ringla lite honung över. Jordärtskockssoppa med bacon är en riktig delikatess och en fantastisk förrätt.

JORDÄRTSKOCKOR är inte bara jättegott, de är också riktigt nyttiga. Jämfört med andra rotfrukter innehåller den dubbelt så mycket kalium, vilket är bra för musklerna och för att reglera blodtrycket. De innehåller också inulin, vilket ger näring till hälsosamma tarmbakterier, som i sin tur kan stärka immunförsvaret. Något som känns bra i dessa pandemitider.