måndag 22 juni 2020

Sävsjö en kommun där det är bra att leva, bo och verka

VARJE ÅR JÄMFÖR nyhetsmagasinet Fokus Sveriges kommuner efter olika parametrar som demografisk utveckling, bostadsmarknad, utbildning och kommunal ekonomi. Vi i Sävsjö kommun jämförs med alla Sveriges totalt 290 kommuner utifrån sammanlagt 210 faktorer.

FÖR NÅGRA DAGAR sedan kom "Bäst att leva 2020" och jag har under måndagen tittat närmare på årets resultat. Sävsjö kommun hamnar i år på plats 187 och det är i mitten av kommunerna i Jönköpings län. Det är en förbättring sett till riksgenomsnittet där vi hamnar på plats 195 för de senaste fem åren. Undersökningen visar att vi har en del tuffa utmaningar men att vi sammantaget har en bra utveckling!

JAG SER DEN POSITIVA utvecklingen som ett resultat av att vi i Sävsjö kommun jobbat långsiktigt för att vara en växande, attraktiv och hållbar kommun att leva, bo och verka i. Det har skapats bra förutsättningar genom att vi i vår kommun under flera år jobbat framgångsrikt med integration och för ett levande civilsamhälle. Vi har tagit fram och planerat det för nya spännande bostadsområden och ordnat industrimark för företagsetableringar. Vi har skapat utrymme för tillväxt med fler invånare och nyetablering av företag i Sävsjö kommun. Fokus årliga jämförelse är för mig ett bra bevis på att vi är på rätt väg. Men undersökningen visar också en del vi måste fortsätta att utveckla tillsammans.

På följande länk kan du se mina kommentarer till de olika områden som Fokus har med i sin undersökning: https://savsjo.blogspot.com/2020/06/savsjo-en-kommun-dar-det-ar-bra-att.html#more


- Arbetsmarknadsplaceringen på plats 219 påverkas mycket av en hög invandring från 2015-2018.  Det har till vår kommun kommit många nya kommuninvånare som behöver tid för att etablera sig i samhället med språk, utbildning och jobb. Bortsett från denna nya invånargrupp har kommunen en låg arbetslöshet och behov av mer kompetens inom många områden. Vi påverkas positivt av en hel del nya etableringar som husföretaget Signum men påverkas negativt av att vi de senaste åren tappat några stora företag som Trelleborg Wheels och Sörensens chark.

- Bostadsparametern är på plats 115 och placeringen är ett resultat av att vi har en stor efterfrågan på tomter, ett ökat bostadsbyggande, men också en fortsatt relativt låg prisbild på begagnat hus och bra tillgång på bredband.

- Demografisk utveckling är ett område där vi hamnar på plats 213 och den platsen beror på en hög andel äldre och längre tillbaka låga födelsetal. Denna parameter är intressant att analysera tillsammans med den nya SCB-prognosen fram till 2030 som jag skrev om här på bloggen för ett par veckor sedan. SCB förväntar sig att kommunen ska få ökade födelsetal och en tillväxt på 1.700 personer fram till 2030. Blir det så bedömer jag att det i Fokus i kommande undersökningar kommer visas en mycket positivare, jämnare fördelning i kommunens demografi.

- Demokrati och jämställdhet ger oss placeringen 276. En dålig placering som beror på att vi är för många medelålders män i fullmäktige och bland ordförandeuppdragen. Till valet 2022 blir det ett viktigt uppdrag i alla partier att rekrytera framförallt fler kvinnor och unga. När det gäller uttag av föräldraledighet så ligger vi också illa till med jämställdheten. En del beror på invandring men det beror också på att vi i vår kommun fortfarande sitter fast i gamla könsroller där det ses som givet att det är kvinnan som ska vara hemma hos barnen när de är små. Det sistnämnda påverkas också av att många kvinnor tvingas jobba deltid och har en oacceptabelt lägre lön.

- Kommunal ekonomi är ett område där vi ligger på plats 119. En mycket bra placering som visar att ett målmedvetet arbete för god ekonomisk hushållning ger resultat. Vi i Sävsjö kommun har en bra verksamhet och god ekonomi.

- Trygghet är det område där vi ligger allra bäst till med placeringen 61. Vi har låg brottsstatistik, få narkotikabrott och bra elsäkerhet. Det är tryggt att bo i Sävsjö kommun.

- Fritid och kultur är ett annat område där vi ligger bra till med placeringen 96. I vår kommun är det låga kostnader för att delta i aktiviteter och finns bra utbud och många och varierande sportanläggningar. Det finns en väl fungerande musikskola och ett kulturhus som är bra för oss alla.

- Miljö är ett område där vi placerar oss på plats 128. Ett område där vi satsat mycket med biogas, järnvägsterminal, solceller med mera. Vi har också ett bra resultat på insamling av avfall.

- Sociala förhållanden och hälsa ger oss placeringen 235. Jag tror det bakom denna dåliga placering ligger en tradition av att många jobbar i slitsamma yrken. Det är också i denna parameter en stor påverkan av att många kommer från andra länder och har med sig psykisk ohälsa och en del hamnar i utanförskap. Deltidsarbete för kvinnor och dålig lön påverkar också negativt

-Utbildning ger oss plats 243. Placeringen beror på att det inte finns någon tradition av högre utbildning i vår kommun. Denna parameter påverkas också av många nyinflyttade personer från andra länder.

FOKUS ÅRLIGA jämförelse ger oss statistik som är användbar i vårt strategiska arbete. Den är för mig ett bra bevis på att vi är på rätt väg. Men undersökningen visar också en del vi måste förbättra framöver!