måndag 15 juni 2020

Nu blir det bred samverkan om avfallshantering

Här är jag tillsammans med företrädare
för Njudung energi och samhälls-
föreningen i Vrigstad vid invigning i
september av en ny sortergård.
Med samverkan kan det bli ännu fler
sortergårdar och mer öppethållande.
BÄTTRE AVFALLSHANTERING genom utökad samverkan med andra kommuner är rätt väg för Sävsjö enligt ett helt enigt beslut i måndagskvällens fullmäktige.

HUSHÅLLSAVFALL ÄR kommunens ansvar och fram tills nu har vi i Sävsjö valt att samverka med andra kommuner genom Njudung Energi. Med kvällens fullmäktigebeslut kommer ansvaret för insamling av hushållsavfallet att istället ske genom det nya kommunalförbundet Kretslopp Sydost.

I VÅR KOMMUN är avfall och renhållning en prioriterad fråga både på kort och lång sikt. Det har under en följd av år varit stora bekymmer med nedskräpning av återvinningsstationer. Därför har vi bland annat i höstas invigt en helt ny välfungerande sortergård i Vrigstad och i samarbete med ideella föreningar ordnat öppethållande av ristippar.

PÅ LÄNGRE SIKT behöver vi ordna en utökad fastighetsnära insamling av förpackningar och returpapper. Vi behöver gemensamt arbeta för att bättre ta tillvara matavfall och jobba mer för att minska andelen avfall både i kommunala verksamheter och i samhället i övrigt. Genom kvällens beslut att gå med i Kretslopp Sydost kan vi i samverkan med andra kommuner skapa en stark, långsiktig organisation som kan hantera dessa frågor på bästa sätt. Beslutet ger oss möjlighet att ge våra invånare en utökad och kostnadseffektiv service samtidigt som vi tillsammans tar ett viktigt steg mot ett hållbart samhälle!

BESLUTET INNEBÄR:
 - Att vi ingår i ett nytt kommunalförbund för samverkan om avfallsfrågor med Kalmar, Mörbylånga, Nybro, Torsås, Oskarshamn, Vetlanda, Sävsjö och Uppvidinge kommuner.
- Att vi från 1 januari 2021 kommer få vår faktura för hushållsavfall från det nya förbundet.
- Att kunderna kommer hitta informationen om hushållsavfall på en ny webbplats och informationsmaterial kommer att ha Kretslopp Sydost som avsändare. Förbundet kommer att få en ny logotyp.
- Att det nya förbundet möjliggör större satsningar och investeringar, inom exempelvis källsortering, obemannade digitala återvinningscentraler, och minskad miljöpåverkan.
- Att arbetet leds av en direktion med 19 ledamöter med representanter från samtliga kommuner
- Att förbundschef blir Maria Schade