fredag 5 juni 2020

Bra besked om bredband och Information om vårdcentral

Vrigstad Vårdcentral en regnig dag
I GÅRDAGENS inlägg skrev jag om att kommunstyrelsen ska driva på om bredband till våra äldreboenden. Idag fick jag ett positivt besked från Höglandets IT! De kommer nu att öppna de befintliga, interna, trådlösa bredbandsnäten för boende inom äldreomsorgen. Detta utan att det krävs ständiga inloggningar eller abonnemang. Mycket bra! Jag förutsätter nu att denna service ges fram tills vi kan installera fiber i varje lägenhet. För våra äldre, är i dessa coronatider, en uppkoppling med en videotjänst en fantastisk möjlighet till att känna gemenskap med barn och barnbarn. Jag vet och har sett med egna ögon hur otroligt mycket det betyder!

I DAGENS tidning var en insändare om Vrigstad vårdcentral. I tisdags hade vi också uppe frågan om denna på kommunstyrelsen. Vårdcentralen är uppskattad och använd av många. Nu känner flera en oro över att öppettiderna begränsats och provtagning hänvisas till Sävsjö med mera. Rykten sprids lätt och därför har jag kollat med Ann-Margret Floengård, om vad som gäller.

ANN-MARGRET BERÄTTAR att öppettiderna på Vrigstad vårdcentral är oförändrade, kl 8-16 måndag-fredag. Men för att följa Folkhälsomyndighetens rekommendationer, om att hålla avstånd och att undvika folksamlingar, togs beslut inom regionen att det ska vara tidsbokning.  Därför är det inte längre någon drop-in mottagning i Vrigstad och provtagning hänvisas till laboratoriet i Sävsjö.

YTTERLIGARE ETT BEKYMMER är ett uppdrag att bemanna en Särskild infektionsmottagning i Eksjö. Denna kräver extra resurser från både Sävsjö och Vrigstad. Detta innebär att båda vårdcentralerna i vår kommun är öppna men med reducerad bemanning. Inför sommaren kommer Vrigstad också, precis som tidigare sommar, vara stängt några veckor (vecka 28-32) och då hänvisas till Sävsjö.

MEN DET ÄR INTE så att detta är något steg i en nedläggning. Vrigstad vårdcentral kommer att finnas kvar också framöver!