tisdag 17 januari 2023

Gör vi rätt saker eller gör vi saker rätt?

En av dagens frågeställningar var om vi gör rätt saker eller
bara försöker göra saker rätt. Något som är värt att klura på!
SOM EN BÖRJAN på budgetarbetet inför 2024 har vi i Sävsjö kommun haft en strategidag i kommunalhuset. Vår ekonomichef Marie Hogmalm redovisade sin bedömning av  kommunens förväntade ekonomiska utveckling. Trots det svåra omvärldsläget ser det ändå hyggligt ut med positiva ekonomiska resultat närmsta åren. Men det har då inte räknats in ökade behov av medel till nämnderna så det blir nog inte enkelt ändå att få ihop en budget med god resultatnivå.

STRATEGISK PLANBERING för framtiden och fokus för verksamheterna var en del av dagen. Kristin Nilsdotter Isaksson, från utvecklingsavdelningen, visade på de utmaningar som finns utifrån snabba och stora  samhällsförändringar. Allt färre i arbetsför ålder ska försörja allt fler äldre. Klimatförändringar och integration är några av de områden som måste hanteras.

KRISTIN LYFTE FRAM att det finns lättillgänglig statistik inom många områden. Statistik som är användbar i kommande utvecklingsarbete.  Intressant är att vår kommun i jämförelse med andra kommuner visar sig vara en av Sveriges mest effektiva kommuner. Våra framgångsfaktorer är bland annat politisk stabilitet, samförståndsanda, helhetssyn, ledarskap, ordning och reda. Vi har också en framåtsträvande och förbättrande kultur. Det är bara att glädjande konstatera att vår kommun har ett unikt bra läge för att hantera framtidens utmaningar!

VÅRT NÄRINGSLIVSBOLAG, SNAB, har haft styrelsemöte. Det är en hel del på gång inom bolaget och vi fick den trevliga informationen om att ett Teknikcollege är på gång till Aleholmsskolan. En viktig diskussion på mötet var om den lågkonjunktur som nu slår hårt mot trähusföretagen.