torsdag 26 januari 2023

Almanacka ger bild av utveckling under sekel i Sävsjö


DET ÄR MÅNGA KÄNSALOR som kommer fram när man ska röja och fördela bohag efter någon nära som är avliden. Just nu har vi ett sådant svårt arbete efter min svärmor. Vad ska behållas av barnen med familjer? Vad ska slängas och vad kan skänkas till Erikshjälpen?

DET KOMMER OCKSÅ fram sådant som man inte visste och som är intressant. Jag har haft på min lott att gå igenom lådorna i en stor chiffonje och där fanns många intressanta handlingar och annat som sparats, bland annat almanackor. En del av dessa med personliga anteckningar. 

EN ALMANACKA var från 1923, året då svärmor föddes, och den är alltså hundra år gammal. Utgivare av denna var Linnéa Malmqvist Bok- & pappershandel i Sävsjö. En affär som utöver böcker och papper sålde "Dragspel, Fioler och "Guitarrer av förstklassiga fabrikat". I affären såldes också "Fotografiutensilier såsom kameror, films med mera". Var man intresserad av fotografering fanns redan detta år "Källströms fotografiatelier".

I ALMANACKAN finns många annonser och man fascineras vilken intensiv handel som fanns redan 1923. Möbler, guld skor, livsmedel, kläder, hattar, byggvaror, korgmöbler, sybehör och mycket mer fanns att köpa. Det var redan då torghandel på fredagar men då var första fredagen i varje månad utökad till att också omfatta en djurmarknad med försäljning av "kreatur". Almanackan från Linnéa Malmqvist Bok- & pappershandel i Sävsjö ger intressant bild av Sävsjö stad och hela kommunens utveckling under ett sekel!