onsdag 5 oktober 2022

Delårsrapport visar en mycket stark ekonomi

I VÅR KOMMUN GÖR VI regelbundna avstämningar av läget i ekonomi och verksamhet. Efter den sista augusti görs en lite större genomgång och det sammanställs ett delårsbokslut. En del i detta delårsbokslut är att jag, utifrån min position som kommunstyrelsens ordförande, ska göra en utblick över faktorer i omvärlden som kan påverka oss. Jag ska också göra en övergripande bedömning av kommunens ekonomi och verksamhet samt skriva något om läget för kommunens arbete med vision och mål. 

 NU ÄR ÅRETS DELÅRSBOKSLUT KLART för politisk behandling i fullmäktige och det visar att kommunen har en mycket stark ekonomi. Årets ekonomiska resultat kan bli ett av de bästa någonsin med ett plus på 54 miljoner. Läs mer om kommunens ekonomi och verksamhet i min inledning som du kan se genom att klicka på följande länk:
https://savsjo.blogspot.com/2022/10/delarsrapport-visar-att-savsjo-kommun.html


Kommunalrådets inledning i delårsrapport

Stark delårsrapport men osäkerhet i omvärld

Årets delårsrapport för Sävsjö kommun visar att kommunen befinner sig i ett gott ekonomiskt läge. Den redovisade prognosen för hela år 2022 är 54 miljoner. Det innebär att årets resultat kan bli ännu högre än förra årets. Det goda resultatet hjälper till att finansiera de investeringar som ligger framför. Det ger också bra möjligheter att hantera de osäkerhetsfaktorer som finns kopplat till kriget i Ukraina. En rekordhög inflation, ökande räntor, tillgång och priser på energi påverkar kommunen så väl som samhället i övrigt. Positivt är att coronapandemins effekter successivt har avtagit under året. Kommunen har allt mer kunnat fokusera på ordinarie kärnverksamhet och utvecklingsarbete.


Arbetsmarknad och företagande

Arbetslösheten i Sävsjö kommun ligger i augusti på 6,8 procent och det är en förbättring med 15 procent i jämförelse med hur det var för ett år sedan. Arbetslösheten bland de som är födda utomlands har också förbättrats avsevärt och ligger nu på 21,6 procent. Konjunkturen viker nedåt i hela Sverige men detta märks inte i arbetsmarknadsstatistiken i vår kommun. Men tillgång på komponenter, material, energipriser och kostnadsökningar påverkar och skapar bekymmer för hela näringslivet. Den satsning som kommunen gör tillsammans med företagen, inom det som kallas SNAB 2.0, är en stark resurs till företagen och ger en mer tydlig väg in till kontakt och stöd. 


Styrelser och nämnder visar mest plusresultat

Det är en stabil ekonomi och en god verksamhet sett till hela kommunkoncernen. Det finns några negativa budgetavvikelser. Det är framförallt inom socialnämndens äldreverksamhet och inom gymnasieskolan. Inom socialförvaltningen pågår arbete med jämförelser med andra kommuner så väl som analys av kostnader. Inom gymnasieskolan finns en utredning där man prövar möjlighet till stärkt samverkan på Höglandet eller gemensamt förbund. Den största positiva avvikelsen är inom finansförvaltningen och denna är på plus 15 miljoner och beror på tillkommande statsbidrag och mer skatteintäkter. Detta stora tillskott bidrar väsentligt till det ökade samlade resultatet. Kommunens bolag redovisar tillsammans ett överskott på drygt 28 miljoner. För hela året räknas med ett utfall på 31,8 mkr vilket är 10,2 mkr högre än budgeterat.  När det gäller investeringar pågår den största investeringen någonsin med byggnationen av Rörviks skola. 57 miljoner finns avsatt för denna byggnation under 2022.


Ett starkt utgångsläge för kommande utmaningar

När vi nu lämnar pandemin bakom oss kommer istället nya omvärldsfaktorer att hantera i spåren av det fruktansvärda kriget i Ukraina. Men med fantastisk kommunal personal, bra kvalitet i våra verksamheter och en rad av år med goda ekonomiska resultat står vi oss nu starkare än någonsin tidigare. Arbetet med fokusområden har skapat utveckling inom viktiga områden som hållbarhet, tillväxt så väl som för barn och unga.


Efter höstens val kommer nu ett nytt fullmäktige och politisk ledning att ta sig an uppdraget att förvalta förtroendet från kommunens invånare på bästa sätt. Det kommer finnas en hel del utmaningar att hantera. Men sammantaget ger en god ekonomi och bra verksamhet goda framtidsutsikter.

Stefan Gustafsson
Kommunstyrelsens ordförande