torsdag 4 november 2021

Roligt att vårt intensiva lobbyarbete om biogas lyckades!

Både länstrafikens bussar och våra kommunala fordon
kör med biogas från Sävsjö!
TILLSAMMANS MED regionstyrelsens ordförande skickade jag idag ett trevligt pressmeddelande om biogas!

ANLEDNINGEN ÄR att vi fått ett viktigt regeringsbesked angående biogas som fordonsbränsle. Bilar som använder biogas kommer fortsatt klassas som miljöbil!

VI I KOMMUNERNA och Region Jönköpings län lämnade i somras gemensamt ett svar på en regeringsremiss om en ändrad milljöbilsdefinition. Förslaget var att biogas inte längre skulle ses som miljövänligt fordonsbränsle. I det helt eniga remissvaret tydliggjorde vi för regeringen att biogasdrivna bilar, bussar och arbetsfordon är en helt nödvändig del för att klara klimatmålen och omställningen till ett hållbart samhälle. Nu har regeringen svaret och de meddelar att de inte kommer inte gå vidare med det remitterade förslaget om förändrad miljöbilsdefinition. 

REGERINGENS ÄNDRADE inställning känns mycket bra. Det är också en stor framgång för oss i Sävsjö som gått i spetsen för att få till den här förändring. Regeringen ville slopa biogas som miljövänligt bränsle men har nu ändrat sig! Vi från Sävsjö har lyft frågan med region Jönköpings län, klimatrådet, kommunerna och många fler och vi har fått regeringens gehör för att fortsatt definiera biogas som miljövänligt bränsle! Mycket positivt!

 Läs mer i bifogat pressmeddelande. 
https://savsjo.blogspot.com/2021/11/roligt-att-vart-intensiva-lobbyarbete.html#more

Bra att regeringen lyssnat på våra synpunkter om biogas 


Vi i kommunerna och Region Jönköpings län lämnade i somras gemensamt ett svar på en regeringsremiss om en ändrad milljöbilsdefinition. Förslaget var att biogas inte längre skulle ses som miljövänligt fordonsbränsle. I det helt eniga remissvaret tydliggjorde vi för regeringen att biogasdrivna bilar, bussar och arbetsfordon är en helt nödvändig del för att klara klimatmålen och omställningen till ett hållbart samhälle.

Nu har svaret kommit från regeringen och de meddelar att de inte kommer inte gå vidare med det remitterade förslaget om förändrad miljöbilsdefinition. Vi är mycket tillfreds med att regeringen har lyssnat på de synpunkter vi från regionen, kommunerna och många fler har fört fram. I regionen har vi med en biogasöverenskommelse som utgångspunkt under flera år gjort en stor satsning på biogas och denna satsning kan nu fortsätta.

Biogas är en viktig fråga för oss i hela regionen. Vi är övertygade om att biogas är en viktig energikälla för en omställning till ett mer klimatsmart samhälle. Det cirkulära upplägget med att låta lokalt producerad gödsel, matavfall med mera bli lokalt använt fordonsbränsle och restprodukten i en del fall bästa tänkbara gödning till våra lokala åkrar är ett enastående exempel på hur man kan skapa ett långsiktigt hållbart samhälle.

För frågor eller kommentarer kontakta

Stefan Gustafsson
Kommunstyrelsens ordförande Sävsjö
Mobil: 0702-462535

Mia Frisk
Regionstyrelsens ordförande 
Mobil: 070-6994017