torsdag 25 november 2021

Bildutställning visar starka kvinnor i politiken

Elvira Carlsson
PÅ SÄVSJÖ STADSBIBLIOTEK finns just nu en utställning med lite speciellt fokus på kvinnor i politiken. Det är hembygdsföreningen som inför arkivens dag ordnade denna utställning utifrån att det är 75 år sedan Sävsjö blev stad och 100 år sedan vi fick demokrati. 

PIONJÄR I UPPDRAGET som kvinna i politiken var Elvira Carlsson. Hon valdes den 4 november 1946 in i i det allra första stadsfullmäktige i Sävsjö stad. I stadsfullmäktige fanns då 24 män och en kvinna. Vid sammanträdet i mars 1947 lämnade Elvira den första motionen. Förslaget i motionen var att "anvisa 500 kronor för stipendier till behövande husmödrars semestervistelser"

UTSTÄLLNINGEN I STADSBIBLIOTEKET visar också bilder på politiker från 1990-talet  och på en del av dem finns också jag med. Det finns bilder från byggnader i Sävsjö centrum och information och foton på kända Sävsjö poliser.  Valfrid Bergströms egentillverkade valurna i koppar är också en del av utställningen.

JAG REKOMMENDERAR alla ett besök på utställningen som endast finns tillgänglig bara några dagar till. Framförallt tycker jag ni som finns i våra olika partiers nomineringsgrupper ska gå dit för att hämta inspiration inför de valsedlar som nu tas fram. Vi i politiken borde gemensamt se till att det blir minst hälften kvinnor i fullmäktige och på ordförandepositioner i kommunen efter nästa val!

ETT STORT TACK till Sävsjö Hembygdsförening för det jobb ni gör för att bevara och informera om vår historia. Tack för den fina utställningen just nu på Sävsjö Stadsbibliotek!