tisdag 23 november 2021

Energipriser, klimat och visioner

ENERGIMYNDIGHETEN arrangerade ett seminarium om varför det är så höga priser på olika energislag och hur det påverkar omställningen till förnybart.  Det man efter att lyssnat kan konstatera är att energimarknaden är komplicerad och global. Störst påverkan på priserna har tillgång och utvinning av olja, gas och kol. Målen att minska koldioxidutsläpp kan därför också skapa prisökningar. Omställningen till mer elektriska fordon skapar också brist på el vilket driver upp just elpriset.

LÄNSSTYRELSEN gjorde under eftermiddagen ett digitalt kommunbesök för att samtala om strategiskt miljöarbete. De särskilda utmaningar vi i vår kommun lyfte fram är att vi som en mindre organisation inte kan ha specialister inom varje område. Därför måste några få tjänster göra ett stort och omfattande arbete. Vi berättade samtidigt om att det pågår mycket positivt som exempelvis att ta fram ett nytt grönt hållbarhetsprogram. Det har också bestämts fokusområden för minskad klimatpåverkan, ett hållbart samhälle och för biologisk mångfald.

I ETT MÖTE med styrelsen för frikyrkoförsamlingen i Rörvik samtalade vi om framtid och visioner för samhället. Det var så inspirerande att möta personer som brinner för sin hembygd och som är beredda att också medverka praktiskt till utveckling!