måndag 22 november 2021

God ekonomisk hushållning och finansiella risker

I MIN MEJL har nu kommit en intressanta slutrapport från Kpmg. Det är en granskning av kommunens ekonomiska hushållning och finansiella risker som gjorts på uppdrag av de lokala revisorerna.

RAPPORTEN VISAR att Sävsjö kommun har ett mycket bra läge. Exempelvis visar diagrammet till höger kommunens soliditet. Begreppet soliditet är ett mått på kommunens styrka på lång sikt. Den visar hur stor andel av kommunens tillgångar som finansierats med eget kapital. Som framgår av diagrammet har kommunen en stark soliditet jämfört med andra kommuner, med länet i övrigt och riket. Även ökningen av soliditeten är bättre i Sävsjö än i andra kommuner i jämförelsen. 

GRANSKNINGEN kartlägger också finansiella risker som är förknippade med kommunens verksamhet och åtaganden. Som finansiell risk lyfts de åtaganden som finns i kommunens bolag, framförallt för industrilokaler.  Rapporten beskriver samtidigt att satsningarna har fallit väl ut med positiva ekonomiska resultat samt att dessa gett ett ökat antal arbetsplatser inom kommunen.  Det konstateras att det finns risker men att kommunen hanterar dessa på ett bra sätt.

ETT RÅD som Kpmg ger kommunen är att stärka koncernperspektivet och tydligare presentera de finansiella risker det innebär att borga för stora lån i den kommunala koncernen. 

SAMMANTAGET konstaterar Kpmg att Sävsjö kommun långsiktigt uppfyller målet för god ekonomisk hushållning!