onsdag 30 juni 2021

Klimatsvar och längtan till husvagnssemester

I dag besiktades vår Polar husvagn
FÖRRA SOMMAREN fick pandemin som konsekvens för oss att husvagnen fick stanna kvar hemma hela sommaren. Kanske första gången på nästan 30 år som vi inte drog i väg på husvagnssemester. 

IDAG HAR POLAREN blivit besiktad och som vanligt gick den igenom utan anmärkningar.  Det gav en go känsla av semester att köra en sväng om än bara till Besikta i Sävsjö. Smittläget är nu väsentligen bättre och både hustrun och jag har fått våra vaccinsprutor så i år känns det tryggt att åka en sväng till vår favoritö, Öland!

TILLSAMMANS MED vår partiavdelningsordförande Benjamin Petersson har jag haft Kristdemokraternas uppdrag att skriva ihop ett svar på en fråga om partiernas syn på kommunens klimatarbete. Du kan läsa vårt svar på frågan från Naturskyddsföreningen på följande länk: https://savsjo.blogspot.com/2021/06/klimatsvar-och-langtan-till.html#more

Till : Naturskyddsföreningen Sävsjö


Svar på brev 2021-04-15 om klimatarbete


Tack för ert brev om behovet av ett strukturerat och långsiktigt klimatarbete!

Ni gör en viktig insats i ert arbete och vi behöver jobba tillsammans för ett bättre klimat. Nu och för kommande generationer. Ska vi lyckas behöver vi som politiker ta ansvar för strategiskt rätta beslut och vi behöver också er hjälp i arbetet med att förändra attityder och levnadsvanor.

Vi har fått frågan från er om hur vi avser arbeta för att förverkliga utvecklingsstrategins intentioner inom klimatområdet.

Vi i vårt parti har sedan många år sett miljö- och klimatfrågorna som viktiga och dessa frågor är för oss en del av den förvaltarskapsprincip som är en av de bärande utgångspunkterna för vårt arbete. Även om vi arbetat med dessa frågor länge är det för oss angeläget att hela tiden försöka bli bättre.

För att nå resultat är det viktigt att komma med konstruktiva förslag. Detta samtidigt som vi eftersträvar att nå breda politiska lösningar i den tillsammansanda vi jobbar med i vår kommun.


Några exempel på vad vi jobbar med nu.

1) Det har nåtts goda resultat i satsningen på att som kommun använda mer kollektiva färdmedel och andelen biogasbilar är nu högst på Höglandet. Vi ser att denna satsning kan fortsätta och vi hoppas på sikt helt kunna fasa ut fossilt drivna kommunala fordon men vi vill också verka för att fler kommuninvånare kör fossilfritt och då behövs allt från biogas till el. Vi oroas mycket över det förändrade förslag till miljöbilsdefinitionen som är ute på remiss. I detta undantas biogas som miljövänligt bränsle. Vi har lyft frågan med länets övriga kommuner, Region Jönköpings län och Klimatrådet. Gemensamt remissvar kommer lämnas in. Kan ni som naturskyddsförening också agera i denna fråga?

2) Stockarydsterminalen är en av södra Sveriges bästa för transport på järnväg med el-tåg. Vi hoppas utveckla denna betydligt mer och står bakom en ansökan om möjlighet till laddinfrastruktur för lastbilar inom terminalområdet. Om vi lyckas kan också alla transporter in till terminalområdet ske med elektriska lastbilar.

3) Vi står bakom att kommunen numera har anställt en hållbarhetsstrateg och ser som möjligt i en framtid att kunna involvera fler i arbetet med klimat och hållbarhet. En viktig del av denna tjänst är att jobba för en större medvetenhet i hållbarhetsfrågor och en annan del är att motivera fler att använda kollektivtrafik i stället för bil.

4) För att främja mer utav promenader och cykling jobbar vi för ett sammanhängande gång- och cykelnät. Tillsammans med övriga partier har vi beslutat om en speciell gång- och cykelvägsstrategi. En del i denna strategi är den nu uppstartade byggnationen av gång- och cykelväg utmed Allgunnen i Rörvik.

5) I beslutet om budget för kommande år kommer vi utöka underhållsanslaget för våra fastigheter där en del är att förbättra fastigheternas klimatskal. Vid nybyggnation av senare projekt som förskolan Ripan har byggnationen haft miljönivå för så kallade gröna lån.

6) Det har installerats solpaneler på olika kommunala byggnader och vi har för avsikt att driva på arbetet med att utöka vår användning av solenergi. Vi har också för avsikt att utöka laddningsmöjligheterna för personbilar.

Det är viktigt att jobba långsiktigt med klimatfrågorna och vi tar till oss av er idé om en klimat- och energiplan. Vi ser samtidigt en fara i att få ännu en plan om än viktig. Det kan vara bättre med färre planer men att de skarpa förslag man vill ha med istället finns kopplade till de övergripande styrdokument vi har.

Inför arbetet med Översiktsplan har vi tillsammans med S och C skrivit ihop oss om följande utgångspunkt för den långsiktiga planeringen:
”Vi i Sävsjö kommun ska i vårt översiktsplanearbete utgå från ett förvaltarperspektiv och med ett ansvar för kommande generationer. Vi ska utveckla mark och vattenresurser så det främjar en bra miljö och en långsiktig hushållning med mark- och vattenområden, energi och råvaror. Vi i vår kommun ska planera för en god livsmiljö ur socialt, ekologiskt, ekonomiskt och kulturellt perspektiv!”
Var gärna med och lämna era förslag till Översiktsplanen genom kontakt med vår samhällsplanerare Andreas Grennborg. Det går också bar att lämna synpunkter via kommunens e-tjänst som ni hittar på följande adress:
https://savsjo.se/bygga-bo-och-miljo/samhallsplanering/oversiktsplan.html

I det övergripande, strategiska arbetet finns vi också med i länets klimatråd. Genom att vara aktiva i klimatrådets arbete kan vi med vårt arbete bidra till att nå visionen för länet om att bli ett plusenergilän.

Vi är tacksamma för ert engagemang och tar gärna del av förslag på åtgärder som ger bra uppväxling. Är det möjligt att bjuda in er till dialog med oss Kristdemokrater på ett av våra gruppmöten?

Vi vill önska er lycka till i ert viktiga arbete!

Sävsjö 2021-06-30



Enligt uppdrag av Kristdemokraternas partiavdelning i Sävsjö kommun

 

Benjamin Petersson                                                        Stefan Gustafsson
Ordförande                                                                     Gruppledare

 

P.S. Vi hoppas ni fått vårt senaste nummer av hushållstidningen ”Tillsammans” som denna gång har just ”Gröna Sävsjö kommun som tema”.  Om inte hör av er så kan vi skicka det till er. D.S.