måndag 21 juni 2021

Osäkert i rikspolitik men stabilt i Sävsjö kommun

Stefan Löfven föll i
misstroendeomröstning
Foto: Kristian Pohl
 
NÄR FULLMÄKTIGE beslutade om budget blev det struligt med både den digitala tekniken och ordningen för propositioner. Sammanträdet blev därför onödigt långt och segt.

VID BESLUTET om budget utgick jag i mitt tal till ledamöterna från dramatiken i rikspolitiken. Här nedan kan du läsa mitt tal och längre ner hela budgetöverenskommelsen som fullmäktige med stor majoritet ställde sig bakom. 

ORDFÖRANDE, det känns för mig som politiker tråkigt att just den här dagen följa rapporteringen från det kaos som nu råder i rikspolitiken. Jag kan bara konstatera att oförmågan att respektera demokratiska val och kunna samtala på ett schysst sätt mellan folkvalda skapar den kris vi nu har i Sverige. 

SER VI OSS OM i kommuner och regioner ser vi att det vi upplever i rikspolitiken nu också präglar många politiska församlingar över landet. Vi behöver inte gå långt för att hitta flera exempel. När vi idag tar beslut om budget för Sävsjö kommun är jag därför lite speciellt tacksam, glad och lite stolt över att vi i vår kommun kan hålla ihop och fortsätta vår långa tradition att tillsammans i breda majoriteter skapa politik och beslut som gynnar våra kommuninvånare. 

VI HAR, PRECIS SOM VI BRUKAR, haft en ganska lång budgetprocess. Vi har lyssnat till argument tagit till oss av goda idéer, oaktat från vem de kommer. Allt har sedan landat i en budgetöverenskommelse som har ett stort stöd. Så just idag känns det extra angeläget att säga tack till alla tjänstemän och er alla politiska kollegor för bra budgetsamtal och för er vilja att utifrån våra innevånare resonera fram till ett starkt och gemensamt budgetförslag.

VARJE BUDGET ÄR UNIK och det är alltid något som speciellt påverkat budgetarbetet. Denna gång är det förstås pandemin som är det som har ändrat på förutsättningarna och som krävt omprioriteringar. Vi tar med budgetöverenskommelsen sikte på att lämna pandemin bakom oss och har ambitionen att skapa framtidstro och ge möjlighet för nystart av framförallt verksamheter som är riktade till barn och unga. I budgetöverenskommelsen finns därför med satsningar på höjda föreningsbidrag, mer medel till fritidsgårdar och det allaktivitetscenter som är under färdigställande.  Inom socialnämnden tillförs medel till äldreomsorg och mer resurser till individ- och familjeomsorg. Detta för att ge stärkta möjligheter att stödja hela familjer så väl som barn och unga som far illa i spår av pandemin.  Inom barn- och utbildningsområdet görs den största investeringen i kommunens historia genom byggnationen av en ny skola i Rörvik. 

KORT SAMMANFATTAT handlar budgetförslaget om att vi ser framtiden an med stor tillförsikt. 
Vi satsar också framåt med de 3 hållbarhetsperspektiven som ledstjärnor. Vi gör satsningar för familjer barn och unga som har till syfte att bygga ett socialt hållbart samhälle.  Vi har utökat satsningarna på upprustning av fastigheter och med det blir vi mer miljömässigt hållbara.  Med denna budgetöverenskommelse uppfyller vi också kraven för hushållning av våra resurser på ett sätt som skapar långsiktig ekonomisk hållbarhet!

DU KAN LÄSA HELA budgetöverenskommelsen på denna länk:

Budgetöverenskommelse för år 2022


Sammanfattning 

Undertecknade lämnar härmed förslag på driftbudget, taxor och investeringar för år 2022 – 2024.

I förslaget ingår bibehållen skattesats med 21.92 kr.

 

Driftbudgetförslaget utgår från intäkter på sammanlagt 783 miljoner kronor år 2022 och innebär ett nettoresultat på ca 24 miljoner kronor. Det motsvarar ett resultat på 3,0 % av kommunens nettoomsättning.

 

Förslaget bygger på ett befolkningsantal de kommande åren runt 11 700 invånare. Det innebär att kommunens befolkningsökning för tillfället planar ut efter att ha ökat kontinuerligt med över 700 invånare sedan 2012. På sikt räknar vi dock med att befolkningen kommer öka, om än i en betydligt långsammare takt än tidigare.

 

Vi bedömer att kommunens beräknade intäkter kommer ligga kvar på ungefär samma nivå som 2022 också under åren 2023 och 2024. Det finns dock en viss osäkerhet i detta, framförallt kopplat till konjunkturutveckling och därmed till skatteintäkter.

 

För att långsiktigt bibehålla ett resultat på över 2 %, kopplat till fullmäktiges mål om god ekonomisk hushållning, kommer verksamheterna behöva effektiviseras. I dagsläget beräknas denna effektivisering till 0,5 % årligen under åren 2022 – 2024. Utöver detta kommer de sista medlen i den s k integrationsfonden behöva tas i anspråk 2023, ca 3 miljoner kronor.

 

Uppräkningen av kommunens taxor kommer att följa index. Det innebär en höjning med knappt  2 % i de flesta fall. Utdelningen från kommunala bolag beräknas till att uppgå till  1 miljon kronor.

 

Investeringarna 2022 budgeteras till ca 100 miljoner kronor. De enskilt största investeringarna kommande är nybyggnationen av Rörviks skola och renoveringen av Ringgården. Utöver detta kommer kommunen satsa på 12 miljoner kronor till en upprustning av ishallen. Det ska också ordnas nya och gemensamma lokaler för kommunens gata & park enhet.

 

Omvärldsanalys

Kommunen och omvärlden

2020 och 2021 har varit unika år. Sedan februari förra året har hela det svenska samhället på olika sätt påverkats av en pandemi. Även om Sävsjö kommun fram till oktober månad 2020 var förskonade från större utbrott, så har tiden därefter varit bekymmersam. Efter en nedgång av antalet smittade i början av maj, verkar det i skrivande stund som en fjärde våg skulle kunna drabba kommunen. Det som är glädjande i allt detta är att vaccinationen mot covid19 kommit igång och att kommunens invånare på ett föredömligt sätt anmäler sig till denna.

 

För Sävsjö kommun finns parallellt med detta effekterna av mer långtgående världsvida förändringar kvar. Förändring av befolkningens sammansättning genom både migration och allt större grupper äldre, teknikutveckling och digitalisering, globaliseringen, klimatpåverkan, men också en ökad säkerhetspolitisk osäkerhet, är trender som påverkar också oss i Sävsjö kommun. Det stora flyktingmottagandet som inleddes 2015 bidrog till en kraftigt ökad inflyttning i vår kommun av människor från andra länder. Integrationen av dessa nya invånare är en fortsatt viktig utmaning.

 

Bra fart i många av kommunens företag
Under 2020 och 2021 har den svenska konjunkturens utveckling präglats av osäkerhet på grund av covid-19. Trots detta rapporterar de flesta av våra företag en fortsatt god ekonomisk utveckling under 2020 och början av 2021. Det gäller framförallt trähusindustrin, men även företag inom andra verkstadsbranscher rapporterar en stabil orderingång. Det stora undantaget är hotell- och restaurangverksamheten och turistnäringen. Minskad konferensverksamhet och minskad turism från utlandet innebär att kommunens företag inom dessa verksamheter har upplevt stora problem. Detsamma gäller vissa av våra mindre handelsföretag.


Förändrat säkerhetsläge i Sverige

Sävsjö kommun är inte någon isolerad del av vare sig Sverige eller världen. Det säkerhetspolitiska läget har de senaste åren försämrats, något som bland annat kommer fram i den försvarspolitiska proposition som regeringen presenterat under hösten 2020. Från statsmakternas sida talas idag om en upprustning av det militära försvaret, men också en ökad betydelse för totalförsvaret som helhet. I detta har det civila försvaret en viktig roll och i uppbyggnaden av detta kommer landets kommuner spela en viktig roll. För Sävsjö kommun innebär det att resurser avsätts för att vi ska kunna ta vårt ansvar inom detta område.

Implementering av ny utvecklingsstrategi

Under 2020 har kommunen antagit en reviderad utvecklingsstrategi. Den innebär ett ökat fokus på hållbarhet och en övergång till en mer horisontell styrmodell, med betoning på ett tillitsbaserat ledarskap i hela organisationen. Under 2021 ligger fokus på införandet och implementeringen av både utvecklingsstrategin och styrmodellen. Speciella fokusområden är detta år barn och unga, tillväxt och jämställdhet. Arbetet med detta behöver fortsätta under 2022.

Några axplock ur budgetöverenskommelsen i övrigt

Förskola och skola
Barn- och utbildningsnämndens budget har reglerats för ett förändrat antal barn- och elever i förskola och skola. Dessutom fortsätter den offensiva satsningen på skollokaler. I januari 2021 togs den nybyggda förskolan Ripan i drift. Där bedriver initialt tre avdelningar verksamhet, men ambitionen är att under året ha alla fyra avdelningar i drift. Parallellt med detta kommer nybyggnationen av Rörviks skola påbörjas. Det innebär att kommunen satsar över 100 miljoner kronor på en ny F – 9 skola som under lång tid kommer bidra till en god undervisningsmiljö för elever i hela södra kommundelen. En tredje satsning på skollokaler är renoveringen av Prästhagens förskola, som ska påbörjas under hösten 2021. Under hösten 2021 kommer ett tilläggsdirektiv att ges till projektering som betonar att renoveringen ska kompletteras med en förberedelse för anslutning av en ny avdelning till förskolan. Bakgrunden till detta är det ökade antalet barn i Vrigstad med behov av förskola.

Inom ramen för kommunfullmäktiges fokusområde Tillväxt reserveras medel för att kunna driva den Trähusutbildning för vuxna som främst riktat sig mot våra nya invånare från andra länder.

Socialtjänst
Inom socialförvaltningens område görs fortsatta satsningar inom både individ och familjeomsorg och funktionshinder- och äldreomsorg. Inom individomsorgens område satsas ytterligare 1,2 miljoner kronor på nya handläggartjänster. Detta utöver de 4,8 miljoner kronor som satsades 2021. Inom äldreomsorgen satsas 5 miljoner kronor som en del av arbetet med heltid som norm. Genom en ökad grundbemanning är ambitionen att vi ska erbjuda äldre god omvårdnad, samtidigt som arbetsmiljön för våra anställa inom omsorgerna förbättras.

Utöver detta ges medel till SIA camping inom ramen för kommunfullmäktiges fokusområde Tillväxt.

Slutligen avsätts medel i investeringsbudgeten för en renovering av Ringgården. Denna kommer påbörjas 2022 och ambitionen är att den ska slutföras så snabbt som möjligt, men senast under första halvåret 2024.

Näringsliv
Kommunens satsning på näringslivet har fått en samlingsplats i Tillväxthuset. Under 2022 fortsätter detta arbete. Det pågår samtal med Sävsjö Näringsliv om hur arbetet ska kunna effektiviseras ytterligare inom ramen för det gemensamt ägda näringslivsbolaget. Genom köpet av Sävsjö stadshotell planerar också kommunen för ännu bättre lokaler vad gäller arbetet med nyföretagande och mötet med kommunens befintliga företagare.

Kommunen satsar också cirka 5 miljoner årligen på etablering av ny mark för industri och bostäder. Dessa satsningar ska skapa förutsättningar både för ett växande näringsliv och för en fortsatt ökad befolkning, något som kan säkerställa att näringslivet kan rekrytera den arbetskraft de behöver.

Landsbygd
Kommunen fortsätter sina satsningar på en levande landsbygd. Bredbandssatsningar, byapeng och skötsel av enskilda vägar finns kvar. Detta manifesteras bland annat i de riktlinjer för skötsel av enskilda vägar som fullmäktige antog under våren 2022. Dessutom bör satsningen på Rörviks skola ses som en landsbygdsatsning riktad på utvecklingen av hela den södra kommundelen.

Kultur och fritid
Inom kultur och fritidssektorn görs satsningar kopplade till det allaktivitetscenter som kommer skapas vid Sävsjö Skyttecenter. Sammanlagt satsas 600 000 kr på fritidsgårdsverksamheten och främst då allaktivitetscentret.

Samverkanspartierna vill också avsätta medel för en höjning av föreningsbidragen motsvarande 10 procent. Hur dessa fördelas kommer kultur & fritidsnämnden att få avgöra, men fokus är på föreningar med verksamhet riktad mot barn- och unga.

Samverkanspartierna avsätter också medel för en halvtidstjänst som under tre år i ett projekt ska jobba med föreningsdialog och föreningsstöd, samt medverka i långsiktig planering för utveckling av kommunens fritidsområden i hela kommunen. Det avsätts också de medel som behövs för drift av meröppet av bibliotek.

Under 2022 satsas också över 12 miljoner kronor på en renovering av Sävsjö ishall. I denna satsning ingår både nytt kylsystem och en ny rink.

Räddningstjänsten
Under 2022 kommer räddningstjänsten kunna flytta in i nya moderna lokaler i Stockaryd. Parallellt med detta görs en satsning på utbyte av räddningstjänsten släckbilar, där ett fordon byts ut 2023 och ett 2024. Sammanlagt satsas därmed nästan 9 miljoner kronor på räddningstjänsten fördelat på drift och investering.

Gata och park
Samverkanspartierna avsätter sammanlagt 24 miljoner kronor på nya lokaler för serviceförvaltningens gata & parkenhet under 2022 och 2023. Den kommer placeras på Hantverkargatan i de lokaler som tidigare användes av Landyvent. Det är ambitionen att en renovering av dessa lokaler ska skapa förutsättningar för fler verksamheter än gata & parkenheten att rymmas där. Uppdrag att utreda förutsättningarna för detta kommer ges under hösten 2021.

Fastighetsunderhåll
Sävebo AB har under ett antal år betonat behovet av ett förstärkt underhåll på kommunens fastigheter. Under perioden 2022 – 2024 avsätts sammanlagt 35 miljoner kronor till detta. Utöver det avsätts medel för mer specificerat underhåll, t ex hemkunskapslokalerna på Hofgårdsskolan som får 1,3 miljoner kronor under 2022.

Hållbarhet och satsning på unga viktigt för framtiden
När vi i som politisk ledning lägger fram 2022 års budget gör vi det med stor tillförsikt.  Vi tar sikte på att lämna pandemin bakom oss och har ambitionen att skapa framtidstro och ge möjlighet för nystart av framförallt verksamheter som är riktade till barn och unga. I budgetöverenskommelsen finns därför med satsningar på höjda föreningsbidrag, mer medel till fritidsgårdar och det allaktivitetscenter som är under färdigställande. Inom socialnämnden tillförs medel till äldreomsorg och mer resurser till individ- och familjeomsorg. Detta för att ge stärkta möjligheter att stödja hela familjer så väl som barn- och unga som far illa i spår av pandemin.  Inom barn- och utbildning görs den största investeringen i kommunens historia genom byggnationen av en ny skola i Rörvik.

Många av de satsningar som görs i budgetöverenskommelsen handlar om att bygga ett socialt hållbart samhälle. Med de utökade satsningarna på upprustning av fastigheter blir vi mer miljömässigt hållbara. Med denna budgetöverenskommelse uppfyller vi också kraven för hushållning av våra resurser på ett sätt som skapar långsiktig ekonomisk hållbarhet!

Sävsjö den 8 juni 2021

Stefan Gustafsson                          Christer Sjögren                              Christer Sandström
Kristdemokraterna                         Socialdemokraterna                         Centern