tisdag 22 juni 2021

Ledning för Kretslopp sydost i möte med kommunstyrelse

PRECIS FÖR ETT år sedan var vi åtta kommuner som beslutade att gå samman om hantering av avfall.  Från och med nyår genomfördes förändringen och sedan dess är kommunalförbundet Kretslopp Sydost som tar hand om avfallet för oss alla.

FÖR ATT GÖRA en avstämning av hur uppstarten har fungerat och ge oss i kommunstyrelsen en uppdatering om, arbetet i det nya förbundet har idag förbundschefen Maria Schade och ordföranden Steve Sjögren träffat oss i kommunstyrelsen.

VI INFORMERADES OM att uppstarten har fungerat väl. Det som varit mest frågor om från kunder är faktureringen. En del har blivit överraskade över att fakturan kom i förväg och omfattade tre månader. När man informerats om att fakturarutinerna är ordnade för att minimera kostnaden för kunderna och att alla som vill kan få månatlig e-faktura har de flesta blivit nöjda.

I DET NYA förbundet pågår det ett arbete för att förbereda för utmaningen att vid nyår ta hand om returpapper och så småningom även övriga producentförpackningar i plast, metall och glas. Det pågår också ett arbete med att ta fram en avfallsplan. Maria och Steve berättade om att man utifrån avfallsplanens nya mål kommer jobba hårt för att tillsammans med våra hushåll minska avfallet. Det finns också en ambition att allt mer av det en del ser som avfall ska kunna återbrukas.  Redan idag har man nått långt och det är bara ungefär en halv procent av allt avfall som går till deponi allt övrigt kommer till någon form av nytta.

JAG TROR SAMARBETET i det nya förbundet kommer bli mycket bra för oss som bor i Sävsjö kommun. Men vi som invånare måste också hjälpa till och ta vårt ansvar för ett hållbart samhälle. Genom att vi alla köper färre prylar av bättre kvalitet, återanvänder, säljer, skänker, lånar och byter med varandra så uppstår också mindre avfall. Det blir bättre för både plånboken och miljön. Det avfall som ändå uppstår kommer förbundet Kretslopp sydost göra allt det kan för att återvinna.

TACK MARIA SCHADE och Steve Sjögren för bra information till oss i Sävsjö!