torsdag 15 april 2021

Bra med tydligt nej till torvbrytning på Röde mosse

De bruna fläckarna på kartan är mossar där torvbrytningen
har skett och dessa är nu i princip döda fläckar. Den
sista kvarvarande mossen i Stockaryd heter Röde Mosse
och den är här rödmarkerad.
MULLMÄSTER FÅR inte bryta torv och göra markavvattning på Röde mosse enligt ett beslut från Miljöprövningsdelegationen som nu kommit till min kännedom. Detta är ett mycket bra beslut!

 FÖR LITE DRYGT ett år sedan beslutade kommunstyrelsen om ett yttrande där vi enigt avvisade förslaget om torvbrytning på Röde mosse. Mullmäster hade då gjort en ansökan om att påbörja torvbrytning i större skala på, Röde mosse, den enda kvarvarande större mossmarken i Stockarydsbygden. Ansökan skapade stor oro utifrån naturvärden men också utifrån de bekymmer som en torvbrytning skulle kunna medföra.

RÖDE MOSSE fungerar som en välfungerande reningsanläggning för regnvatten och är en reservoar som motverkar översvämningar. Mossen ligger i anslutning till Stockarydsterminalen och en torvbrytning skulle kunna störa den viktiga terminalverksamheten. En torvbrytning skulle också kunna medföra försämring av dricksvatten i brunnar och Stockaryds dricksvattentäkt, Ärnanäsasjön.

UTÖVER KOMMUNSTYRELSENS tydliga avslagsytrrande har det också skickats in yttranden från grannar, samhällsföreningen med flera. Alla har önskat att förslaget till torvbrytningen ska stoppas. Beslutet från Miljöprövningsdelegationen kommer göra många glada!

LÄS MINA TIDIGARE inlägg om Röde mosse på dessa länkar:
https://savsjo.blogspot.com/2019/12/nej-till-torvbrytning-och-skrivelse.html
http://savsjo.blogspot.com/2019/11/ansokan-om-torvbrytning-bor-stoppas.html
http://savsjo.blogspot.com/2018/02/ska-vi-acceptera-en-ny-torvtakt-pa-rode.html