onsdag 7 april 2021

Ordföringar, näringsliv och årsredovisning

Framsidan på årsredovisningen visar Heidi och
Rebecka som jobbar  på Södergårdens
äldreboende
MED JÄMNA MELLANRUM träffar jag alla som i vår kommun är ordförande i styrelser och nämnder. Just idag blev det viktiga samtal om hur vi på bästa sätt kan stödja de som på grund av pandemin far illa. Både personer och civilsamhälle. Vi samtalade förstås också om det budgetarbete som nu pågår inför kommande år.

DET HAR OCKSÅ varit intressanta samtal om etableringar inom näringslivet som är på gång. Det känns alltid bra när företag satsar och utvecklar sin verksamhet i vår kommun!

ÅRSREDOVISNINGEN FÖR Sävsjö kommun för år 2020 börjar bli helt klar och ska beslutas på kommunstyrelsen om en vecka. Mitt uppdrag varje gång är att skriva en artikel "Ur kommunalrådets synvinkel" och det har jag nu fixat och fått godkänd under dagen. Du kan läsa min text på följande länk:
https://savsjo.blogspot.com/2021/04/ordforingar-naringsliv-och.html#more



Ur kommunalrådets synvinkel


Starkt resultat för ett år då inget var sig likt 

När vi ser tillbaka kommer vi minnas 2020 som året då inget var sig likt. Nu vet vi hur stor påverkan ett elakt virus kan ha på vår kommun, butiker, näringsliv, föreningar och kyrkor, ja oss alla. När vi utvärderar vårt arbete kan vi konstatera att vi i Sävsjö kommuns verksamheter trots allt har klarat pandemin bra. Detta tack vare föredömliga insatser av vår personal. Pandemin har varit en stor ansträngning men kommunen har ändå kunnat fortsätta att bedriva en verksamhet med god kvalitet. Även det ekonomiska resultatet för år 2020 har påverkats av pandemin men är ändå starkt med ett överskott på 33,1 miljoner kronor. Detta är 19,6 miljoner kronor mer än budget. När de kommunala företagens resultat räknas med blir resultatet hela 44,7 miljoner kronor. 

Arbetsmarknad och företagande 

Arbetslösheten i Sävsjö kommun ligger stabilt, men för oss högt, med drygt 9 procent. Det är 2 procent över länssnittet. Tyvärr fortsätter arbetslösheten bland unga att öka och det tar tid för utomeuropeiska invandrare att etablera sig på arbetsmarknaden. Kommunens företag har överlag klarat pandemin väl och företagsklimat har fortsatt att förbättrats. Mest kämpigt har det varit för butiker, turism och kulturverksamheter. 

Stabilt i kommunens nämnder och företag 

Av det totala överskottet står nämnderna för 11 miljoner kronor. Kommunstyrelsen, barn- och utbildningsnämnden och myndighetsnämnden visar på större överskott och socialnämnden och kultur- och fritidsnämnden redovisar underskott. Budgetavvikelsen är i flera delar kopplade till pandemin. Då extra medel har kommit från staten med kort varsel har det varit svårt att planera och använda medlen i verksamheterna. Årsredovisning 4(57) Finansförvaltningens överskott på 9 miljoner kronor beror på att kommunen fått extra statsbidrag på nästan 22 miljoner kronor kopplat till pandemin. Det som sänker överskottet för finansen är att kommunen under året har gjort en avsättning för marksanering på 9 miljoner kronor samt skrivit ner det bokförda värdet på Rörviks skola med nästan 4 miljoner kronor. Detta eftersom det finns beslut om att bygga en ny skola. Alla kommunala företag redovisar positivt resultat och tillsammans ger det ett utfall på drygt 23 miljoner kronor. Kommunens nettoinvesteringar under 2020 landade på sammanlagt 37 miljoner kronor, vilket är betydligt lägre än budgeten på totalt 74 miljoner kronor. Avvikelserna beror på att flera investeringar har fått skjutas fram. Några större investeringar som genomfördes under 2020 var om- och tillbyggnad av Aleholmsskolans entré och ombyggnationen som gjorde om ”Röda längan” i Stockaryd till LSS-boende. 

Tack för alla goda insatser 

Årsredovisningen visar att år 2020 var ett ovanligt och påfrestande år för oss i Sävsjö kommun. Men den visar också att det sker en positiv utveckling och händer väldigt mycket bra saker i vår fina kommun. Stort tack för alla goda krafter och insatser under detta mycket märkliga och påfrestande år! 

Stefan Gustafsson
Kommunstyrelsens ordförande