lördag 24 april 2021

Trädgårdslanden mår väl av Bokashi

Maskarna gillar att mumsa på Bokashikomposten
EFTER ATT FÖRRA ÅRET lyssnat till Sommar i P1 med trädgårdsentusiasten Sara Bäckmo blev vi intresserade av att testa Bokashi. Detta är en metod som Sara menar kan omvandla matavfall till jord på bara några veckor. Vi köpte hem kärl och bokashiströ och sedan har vi processat allt vårt matavfall med denna metod.

UNGEFÄR VAR  fjortonde dag har vi ett kärl med färdigjäst bokashi. Detta jästa matavfall har vi sedan grävt ner i våra trädgårdsland. 

IDAG HAR JAG grävt om trädgårdslanden inför årets odlingssäsong. Det är fascinerande att konstatera att hela höstens och vinterns matavfall nu är omvandlad till högklassig matjord.  I jorden finns mycket mer mask än tidigare. Med maskarnas hjälp har det som var matavfall slutligt omvandlats till jord och näring. Vi har med denna metod slutat lägga gröna påsar i soptunnan och minskat vårt avfall med ungefär hälften. Det ska nu bli mycket intressant att se om grönsaker och blommor också kommer trivas i denna nya mylla.

Läs mitt tidigare inlägg om Bokashi på följande länk:
https://savsjo.blogspot.com/2020/07/sara-backmo-inspirerade-oss-att-testa.html