tisdag 17 december 2019

Nej till torvbrytning och skrivelse till Hall Media

De bruna fläckarna på kartan är mossar där torvbrytningen
har skett och dessa är nu i princip döda fläckar. Nu vill
Mullmäster också bryta den sista kvarvarande mossen
som heter Röde Mosse och den är här rödmarkerad.
Förslaget avvisades av kommunstyrelsen
KOMMUNSTYRELSEN VAR ENIG idag om att avvisa förslaget om torvbrytning på Röde mosse!

DET FINNS EN ANSÖKAN från företaget Mullmäster om att påbörja torvbrytning i större skala på, Röde mosse, den enda kvarvarande större mossmarken i Stockarydsbygden. Ansökan har skapat en stor oro utifrån naturvärden men också utifrån de bekymmer som en torvbrytning kommer att medföra.

RÖDE MOSSE fungerar som en välfungerande reningsanläggning för regnvatten och är en reservoar som motverkar översvämningar. Mossen ligger i anslutning till Stockarydsterminalen och en torvbrytning skulle kunna störa den viktiga terminalverksamheten. En torvbrytning kan medföra försämring av dricksvatten i brunnar och Stockaryds dricksvattentäkt, Ärnanäsasjön.

JAG HOPPAS INNERLIGT att kommunstyrelsens tydliga avslag och inskickade yttranden från grannar, samhällsförening med mera räcker för att brytningen ska stoppas!

HJÄRTLANDA BYALAG fick av kommunstyrelsen medel för kompletterande utrustning till sin nyinvigda samlingsplats Hjärtlandagården och för genomförande av Medeltidsdagar. I Rörvik ska genomföras en satsning på utveckling av samlingspunkten ”Hillenplatsen”. Kommunstyrelsen beslutade om en strategi för besöksnäringen, servering av vildsvinskött i kommunen och att tillskriva Hall Media om vikten av lokalnärvaro.

LÄS MINA TIDIGARE inlägg om Rörde mosse på dessa länkar:
http://savsjo.blogspot.com/2019/11/ansokan-om-torvbrytning-bor-stoppas.html
http://savsjo.blogspot.com/2018/02/ska-vi-acceptera-en-ny-torvtakt-pa-rode.html