onsdag 14 april 2021

Terminal och samverkan som siktar på 2040


S, C och kd överens om framtiden
DAGENS ÅRSSTÄMMA och styrelsemöte visar att Stockarydsterminalen AB klarat sig hyggligt undan pandemikonsekvenser. Verksamheten är stabil och välfungerande. Mötet var digitalt men vi bokade ett fysiskt ägarmöte i september och hoppas då att vi har vaccinerats och att smittspridningen ska vara låg. Avsikten är att då samtala om viktiga framtidsfrågor och hur terminalen ska utvecklas framåt. En viktig fråga att hantera är den allt större efterfrågan på att kunna ta in längre tåg än idag. 

I TIDIGARE blogginlägg skrev jag om att vi i den styrande majoriteten har gjort en överenskommelse om kommunens färdriktning med sikte på 2040. Detta genom ett gemensamt yttrande kopplat till den nya översiktsplan som är på gång. På följande länk kan du läsa vårt yttrande som helhet:
https://savsjo.blogspot.com/2021/04/terminal-och-samverkan-som-siktar-pa.html



Remissvar 

 avseende förslag till fokusområden i översiktsplanen 



 Övergripande vision 


Det är bra att förslaget till fokusområden tar sin utgångspunkt i kommunens vision, mål och utvecklingsstrategi! 

 Visionen om att vi tillsammans skapar Sveriges mest barnvänliga, gröna och inkluderande kommun har sina rötter mer än 20 år tillbaka. Den är enigt beslutad i fullmäktige och har en stark förankring i vår kommun. Den är därför en vision som håller när vi med en ny översiktsplan ger förutsättningar för kommande beslut om mark, vatten, byggnationer och infrastruktur. 

 Det vi saknar i förslaget är Sävsjös Trädgård. Detta begrepp har blivit ett etablerat och positivt varumärke och är uppskattat av kommunens invånare. Sävsjös trädgård är för oss en av kopplingarna som hör ihop med gröna, trygga miljöer och attraktivitet. Sävsjös trädgård bedömer vi som viktigt när vi långsiktigt utvecklar vår kommun. 

 I den övergripande delen ser vi också som angeläget att också fånga upp den Tillsammansanda som blivit en stark identitet för Sävsjö kommun. ”Tillsammans” står i vår kommun för gemenskap, social närhet, relationer och nätverk och har blivit en stark identitet för Sävsjö kommun. 

 Vi noterar att vid planering av nya bostadsområden och förtätning av orter utöver Sverige har ”Trädgårdsstäder” kommit tillbaka. Gröna stråk, villor, radhus och lägenheter blandas på ett sätt så det också ger utrymme för möten och gemenskap för att skapa ett trevligt ”liv mellan husen”. Kanske kan vi i översiktsplaneprocessen i Tillsammansandan också hitta positiva inslag i hur vi planerar framförallt bostäder! 


 Viktiga medskick i arbetet med översiktsplan 


Förslaget till fokusområden är övergripande och kan upplevas som otydliga. Risken är att de inte ger tillräcklig ledning i det konkreta översiktsplanearbetet. Vi föreslår därför att fokusområdena omarbetas och kompletteras för att fånga upp viktiga politiska utgångspunkter enligt följande: 

 1. Vi behöver bli fler för att ha råd med välfärden och för att skapa underlag till företagande. Vi behöver bli fler för underlag till grundläggande service, en levande handel och en väl fungerande kollektivtrafik. Det är bra att också ha en bedömning kring befolkningstal när kommunen planerar för infrastruktur, bostäder, skolor och äldreboenden. 

 För att konkret sätta ett mål med planeringen föreslår vi därför att det beslutas om det antal innevånare vi planerar för. Ett förslag kan exempelvis vara att sikta mot 14 000 invånare år 2040 och ta höjd för 13 000 invånare år 2030 i linje med SCB:s prognos. Det är bra om det också finns ett tydligt mål och sikte vad gäller befolkning för varje ort. De områden som bedöms som starka tillväxtmotorer kan i översiktplanearbetet prioriteras lite extra. Det krävs självklart fler åtgärder för en attraktiv kommun utöver översiktsplanen men den fysiska planeringen är en viktig del och ska bidra till att befolkningsmålet kan uppnås. 

 2. Det ska i hela Sävsjö kommun planeras för en variation av bostäder och planeras för tomter som upplevs attraktiva, barnvänliga och trygga. Bostäder som är tillgängliga och anpassade för personer med funktionsvariation och äldre ska särskilt prioriteras. Det är en historisk problematik att företag och detaljplanelagd industrimark ligger i direkt anslutning till bostäder. Vid planarbetet bör det därför, så lång möjligt, ordnas gröna korridorer och ytor mellan industri och bostäder. Trygghetsskapande insatser såsom belysning är också av vikt. 

 3. Det är för oss viktigt att främja näringsliv, entreprenörskap och en hållbar tillväxt genom att det planeras för industrimark och grundläggande infrastruktur i alla kommunens delar. Områden som bedöms attraktiva för etablering kan särskilt prioriteras vad gäller industritomter. Ett exempel är mötet mellan väg 127 och väg 30 nordväst om Vrigstad. I planarbetet bör också vägas in hur markområden runt Stockarydsterminalen långsiktigt kan disponeras för att skapa tillväxt och främja miljövänliga transporter. 

 4. Goda kommunikationer med bra vägnät på landsbygd såväl som i tätort ska vara en av utgångspunkterna för planarbetet. Det bör möjliggöras för utökad buss och tågtrafik med anpassade anslutningar och påstigningsplatser för personer med funktionsvariation. Bredbandsnätet ska hållas modernt och välfungerande i hela kommunen. 

 5. Sävsjö kommun ska planera för att fortsatt vara en attraktiv kommun för idrott, sport, rekreation och friluftsliv. Utvecklingen av Eksjöhofgårdsområdet i Sävsjö och olika sport och idrottsanläggningar i övriga kommunen bör planeras i nära samråd med föreningslivet. 

 Vi i Sävsjö kommun ska i vårt översiktsplanearbete utgå från ett förvaltarperspektiv och med ett ansvar för kommande generationer Vi ska utveckla mark och vattenresurser så det främjar en bra miljö och en långsiktig hushållning med mark- och vattenområden, energi och råvaror. Vi i vår kommun ska planera för en god livsmiljö ur socialt, ekologiskt, ekonomiskt och kulturellt perspektiv! 

 Sävsjö 20210413 

 Stefan Gustafsson (KD), Christer Sjögren (S), Christer Sandström (C)