onsdag 3 april 2019

Sävsjö växer och har god ekonomi

BOKSLUTET FÖR 2018 är klart och det visar att Sävsjö kommun fortsätter växa och att vi under 2018 ökade med hela 135 personer. Vi var vid årsskiftet 11631 kommuninvånare och så många har vi inte varit på över tjugo år. Vi har en fortsatt god ekonomi och gör för 2018 återigen ett mycket starkt resultat, denna gång nästan 30 miljoner. Det är bra att vi samtidigt har en verksamhet med hög kvalitet. Ett kvitto på detta är att den medborgarundersökning som SCB gjorde under hösten visar att våra invånare är nöjda med de tjänster som kommunen utför.

UR KOMMUNALRÅDETS SYNVINKEL kallas min inledning i bokslutet.  Mitt uppdrag är att där beskriva läget, göra en omvärldsanalys och blicka framåt. Denna inledning blev klar idag och du kan läsa den genom att välja att välja följande länk:

Ur kommunalrådets synvinkel

Sävsjö växer och har god ekonomi

Det är glädjande att Sävsjö kommun fortsätter att växa och att vi under 2018 ökade med hela 135 personer. Vi var vid årsskiftet 11631 kommuninvånare och så många har vi inte varit på över tjugo år. Vi har en fortsatt god ekonomi och gör för 2018 återigen ett mycket starkt resultat. Det är bra att vi samtidigt har en verksamhet med hög kvalitet. Ett kvitto på detta är att den medborgarundersökning som SCB gjorde under hösten visar att våra invånare är nöjda med de tjänster som kommunen utför. Det är bra att vi uppfyller våra finansiella mål och har ordning och reda i kommunens ekonomi. Detta säkrar möjligheten att fortsätta arbetet med att leverera en god välfärd till kommunens invånare.

Kommunen allt mer beroende av omvärlden

Världen ändras hela tiden. Förändringar av befolkningens sammansättning, teknikutvecklingen, digitalisering, globaliseringen och klimatpåverkan är globala trender som påverkar världen och även oss i Sävsjö kommun. Det stora flyktingmottagandet som inleddes 2015 har lett till en kraftigt ökad inflyttning och Sävsjö är tillsammans med Nässjö några av de kommuner i landet som tagit störst ansvar för detta. Det har under några år krävt en stor utökning av arbetet inom skola och socialtjänst. Nu minskar behovet och det sker en omställning tillbaka till ett normalläge. Förändringarna kräver mycket av ledarskap och flexibilitet bland personalen. Det är förstås tufft och ansträngande men trots det fungerar det bra tack vare goda medarbetare. Det är bara att konstatera att vi är allt mer beroende av en osäker omvärld. En sak vet vi om osäkerheten, och det är att den är säker och kommer vara något vi alltid måste hantera.

Bra fart i många av kommunens företag men tråkiga nedläggningar

Konjunkturen har dämpats något och regeringen har beslutat att skriva ner utsikterna för den svenska ekonomin. Detta märks särskilt i vår kommun inom husindustrins företag som riktar sig mot förstagångsköpare där det skett varsel om personaluppsägningar. Det har under året skett en tråkig flytt av anrika sävsjöföretaget Trelleborg Wheels och inletts avveckling av Sävsjösläpet. Det har samtidigt skett expansion inom andra företag och är överlag ett fortsatt gott orderläge och mycket att göra i de flesta av kommunens företag. En fortsatt stor utmaning är att göra nya svenskar med utomeuropeiskt ursprung redo för anställning i företagen. Kommunens arbete och samarbete med arbetsförmedlingen genom jobbhuset och med ”Sävsjö modellen” är viktiga verktyg för detta.

Överskott ger möjlighet att avsätta till stärkt utjämningsreserv

Det ekonomiska resultatet för Sävsjö kommun blev ett överskott på nästan 30 miljoner. För att använda dessa medel klokt föreslås att två tredjedelar avsätts i en resultatutjämningsreserv som kan användas för att utjämna kommunens intäkter vid kärvare tider. Detta ökar möjligheterna att till våra medborgare, alltid och i alla tider, kunna leverera en bra välfärd. Ekonomiskt har vi en bra grund att stå på inför kommande utmaningar. Nämnderna har i stort lyckats hålla sig inom sina respektive ramar men det finns verksamheter som har det tufft. Investeringarna under året uppgick till drygt 44 miljoner. Inköp av lokaler för gata-park på 9 miljoner och utbyggnad av Hägneskolan med drygt 5 miljoner har varit årets största investeringar. Alla kommunens bolag redovisar plusresultat och bra verksamhet.

Digitalisering, hållbarhet och tack till medarbetare

Det gångna året har varit utsett som ett ”Digitaliseringsår” och det har gjorts en rad insatser inom området. En del i arbetet har varit att under året lansera en uppdaterad hemsida. Med denna nya plattform kan invånarna erbjudas flera nya e-tjänster. Arbetet för ett ekonomiskt, ekologiskt och socialt hållbart samhälle är ett viktigt arbetsområde för Sävsjö kommun. Det är därför bra att vi kan göra en hållbarhetsredovisning där vi även lyfter fram vad som gjorts inom social hållbarhet. När det gäller måluppfyllelse har vi en del utmaningar att ta tag i men har också många mål som vi klarat. Avslutningsvis vill jag uttrycka kommunstyrelsens tack till alla goda medarbetare som bidragit till att göra 2018 till ett fantastiskt år för Sävsjö kommun


Stefan Gustafsson, Kommunstyrelsens ordförande