torsdag 25 april 2019

Nej, Brygghörnan ska absolut inte läggas ner

Här gör jag ett besök på Brygghörnan
och samtalar med Roland
Carlsson från SPF
JAG HAR IDAG SAMTALAT med många som är ledsna, arga och oroliga för att de läst att "Dagverksamheten vid Brygghörnan hotas".

SÅ HÄR ÄR DET! Vi håller nu på med arbetet att ta fram kommande års budget. En del i det arbetet är att alla kommunens nämnder får lämna in beskrivningar för hur man kan bedriva sin verksamhet utifrån en tilldelad ekonomisk ram. I socialnämndens budgetförslag beskrivs några möjliga besparingar om de från 2021 måste dra ner sin ekonomiska ram med 2 procent. Här nämns Brygghörnan som ett exempel på en icke lagstadgad verksamhet som är möjlig att ta bort. Vi i kommunstyrelsen är budgetberedning och vi går igenom alla inkomna förslag. Vi lägger till och drar ifrån. När vi är färdiga görs en budgetöverenskommelse utifrån ett sammanvägt förslag. Detta överlämnas sedan till fullmäktige som slutligt beslutar om mål och fördelning av pengar.

JAG KAN LUGNA ALLA som tror att Brygghörnan är hotad, det är den inte alls! Vi har i fullmäktige för mindre än ett år sedan enhälligt beslutat om en äldreplan "Livslust hela livet". I planen finns beskrivet en satsning på Brygghörnan och mötesplatser för äldre i alla kommunens tätorter. Detta beslut ligger fast och ska genomföras. Som en del i denna strategi startas nästa vecka exempelvis upp "
Söderhörnet" i Stockaryd!

I VÅRT VALMANIFEST för Kristdemokraterna så stod det så här "Mötesplatsen Brygghörnan i Sävsjö har blivit en stor tillgång för kommunens äldre. Det är viktigt att Brygghörnan får resurser att utvecklas och att det byggs upp mötesplatser för äldre i alla tätorter." Vårt vallöfte ligger också fast.

DET KÄNNS SÅ RÄTT att vi 2015 startade Brygghörnan. Inte minst idag när jag så påtagligt ser hur dagens mediauppgifter berör och väcker känslor. Självklart ska denna viktiga mötesplats för gemenskap, aktivitet och kunskap finnas kvar, åtminstone så länge jag har något att säga till om.