fredag 1 mars 2024

Negativt med höjd åldersgräns för A-traktorer

I VECKAN röstade EU-parlamentet igenom en höjning av åldersgränsen för att köra A-traktor från 15 till 16 år. Jag tycker det är ett dåligt beslut!

I VÅR KOMMUN är det många ungdomar, framförallt på landsbygden, som har A-.traktorer. Ett bra fordon för att kunna ta sig till olika aktiviteter och för att kunna åka till kompisar. A-traktorer är också en väg till ett fordonsintresse och så småningom utbildning till bilmekaniker, lastbilschaufförer med mera.

DET VAR BRA ATT våra kristdemokrater i EU-parlamentet röstade nej till höjningen. Det här är ett område där EU:s klåfingrighet inte hör hemma. Vi måste själva få bestämma på denna nivå av beslut och kunna värna den svenska landsbygden. Vår infrastrukturminister Andreas Carlson lyckades stoppa ett förslag tidigare under mandatperioden när ett totalförbud mot den svenska A-traktorn låg på bordet i Sveriges riksdag. Men nu har ett förslag om höjd åldersgräns gått igenom i EU-parlamentet.

DET FINNS FORTFARANDE en möjlighet att få till ett undantag för Sverige i denna fråga. Jag tycker det är fullt rimligt att A-traktorn har samma åldersgräns som EU-mopedbilar, som fortsatt har en åldersgräns på 15 år. Jag uppmanar våra svenska parlamentariker att driva frågan vidare i sina respektive partigrupper. Det är dags att kliva fram och visa att ni sätter vår svenska landsbygd och våra svenska intressen högst!

LÄS EN TIDIGARE debattartikel från Andreas Carlsson i denna fråga på följande länk:
Höjd åldersgräns för A-traktor fel väg att gå