onsdag 27 mars 2024

Vi vill ha mer Sävsjönyheter i tidning

NÄR LEDNINGEN för Vetlanda posten och Smålands Dagblad kom till Sävsjö var det för att vi i fullmäktiges presidium ville samtala om  lokaltidningens nuläge och framtid. Från oss var också nuvarande och tillträdande kommundirektör med. Från Vetlandaposten kom dess chefredaktör och ansvarige utgivare.Ariana Carlén. Carl-Johan Larsson var med utifrån samma roll på Smålands Dagblad.

VÅR UTGÅNGSPUNKT för samtalet var en stark oro för hur framtidens lokala nyhetsflöde kommer att förmedlas och över vem som kommer att göra jobbet. När nyhetsflödet stryps och granskningen av kommunpolitiken minskar är det ett stort demokratiskt problem. Det är också mycket negativt utifrån behovet av korrekt faktaredovisning och information från kommunen, i synnerhet i samband med kriser.

DEN DRAMATISKA försämring vi ser av lokaltidningens bevakningen av Sävsjö kommun är därför djupt oroande och skadlig för kommunen.  För att få en bild av denna negativa förändring visade jag på vårt möte hur det faktiskt ser ut nu i relation till för ett år sedan. 
    Totalt har tidningen blivit väsentligen tunnare och vid en jämförelse av senaste lördagstidningen mot motsvarande tidning förra året så var det i lördags totalt 40 sidor. För ett år sedan var det 72 sidor. I lördags var det 9 sidor från Nässjö men bara 1 från Sävsjö. För ett år sedan var det i papperstidningen 3 sidor om Sävsjö och 6 sidor från Nässjö och då också 13 sidor blandat från övriga höglandskommuner.  Jag redovisade hur det ser ut på smålandsdagblads webbsida där det på lördagsmorgonens var 34 rubriker från Nässjö men bara 2 från Sävsjö kommun, då bortsett från sportnyheter. De här uppgifterna visar hur dramatiskt Sävsjö nedprioriterats i tidningen och det är inte alls i proportion till kommunstorlek. Många av de invånare som vi talat med saknar att papperstidningen  numera inte har den bredare nyhetsförmedlingen från Höglandet. Tidningsläsare är hänvisade till att läsa om bara en enda kommun utöver Sävsjö,  antingen Sävsjö och Vetlanda eller Sävsjö och Nässjö. En stor begränsning för de som bara har papperstidningen. De med digitala prenumerationer har fördelen att kunna läsa alla höglandstidningar och via ”+ Allt” mer än så.

TIDNINGENS REPRESENTANTER förde fram att andelen prenumeranter faktiskt ökat något de senare åren och är i vår kommun 1450. Numera är prenumeranter och presstöd viktigare än annonser som ekonomisk bas. De menade att med mindre antal artiklar så blir läsvärdet högre på de artiklar som publiceras. Hur tidningarna formas är också styrt av de regler som finns för att få presstöd. Minst 45 procent lokalt unikt material måste finnas för att det ska utgå presstöd. Journalisterna tycker att det är "trögare" att få fram bra nyheter i vår kommun. Flödet med nyhetstips är väsentligen högre i Nässjö och Vetlanda än i Sävsjö.

VI VAR ÖVERENS om lokaltidningens uppdrag och betydelse. Det finns inga planer på att ta bort lokalredaktionen. Det kan också komma fler nyhetsartiklar och reportage men då behöver det komma mer tips och underlag. Vi lovade att jobba för att fler företag, föreningar och privatpersoner tipsar om nyheter. Vi ska också i lämpliga sammanhang lyfta värdet av lokal media och att vi alla prenumererar och stötta denna viktiga samhällsbärare.

JAG HOPPAS VÅRT konstruktiva samtal ska leda till att det blir en förbättring av rapporteringen från Sävsjö. Tidningen har ett jobb att göra men vi har alla också en hemläxa i att se till att det blir mer nyhetstips och att medverka till att fler är med och stödjer våra lokala medier!

Har du något tips till tidningen så mejla till lokalredaktionen på savsjored@smt.se
Vill du skicka något till Savsjoappen kan du mejla på nyheter@savsjoappen.se