fredag 28 maj 2021

Tacksam för nya miljoner till kommunens äldreomsorg

Ringgården i Sävsjö en del i kommunens äldreomsorg där
det kommer satsas på ombyggnad.

VID ETT MÖTE KD-KOLLEGOR har jag idag fått del av att vi nu kommer få ytterligare nästan sex miljoner årligen till kommunens äldreomsorg. Pengarna kommer betalas ut med början redan i år och sedan ytterligare två år. 

BAKGRUNDEN ÄR ATT KD, v och m tagit ett utskottsinitiativ i riksdagens finansutskott. Detta har sedan godkänts av Sveriges riksdag. Information har ännu inte nått ut till kommunerna om dessa nya pengar men det nya tillskottet kommer bli känt inom några veckor.  Utskottsinitiativet innehåller framför allt generella statsbidrag och kan användas tämligen fritt. Tanken är att dessa nya medel ska vara långsiktiga. 

VI HAR I VÅR KOMMUN en mycket bra äldreomsorg. Men det behövs mer satsningar för att fler i personalen ska kunna jobba heltid och få bättre scheman. Det behöver satsas på mer dagverksamhet och öppen verksamhet i den omställning som sker där efterfrågan på äldreboende minskar men fler och fler vill ha stöd för att kunna bo kvar hemma. Beskedet om mer statliga pengar till kommuns äldreomsorg är därför mycket välkommet. De nya medlen kommer väl till pass i det arbete vi står inför under kommande år