måndag 24 maj 2021

Överförmyndare och psykisk ohälsa på fullmäktige

En statistik som visar att vi har 90 godmanskap, 20
förvaltarskap och 26 förmyndarskap i vår kommun 
 

PÅ MÅNDAGKVÄLLENS fullmäktige var Emeli Olaison med. Hon  är ny chef för Höglandets överförmyndarverksamhet och var med för att ge information. Överförmyndarverksamheten är ett av våra samarbeten mellan Sävsjö, Vetlanda, Eksjö, Nässjö och Aneby kommuner. 

HUVUDKONTORET FINNS finns på Storgatan i Vetlanda och vi övriga kommuner har lokala kontor som är öppna någon dag per vecka. Överförmyndarverksamheten är till för att skydda de människor som inte klarar att hantera sig själv och sin ekonomi på egen hand. De utser en god man till den som behöver hjälp och ansvarar också för att uppföljning görs så att den gode mannen (som också kan vara kvinna) sköter sitt uppdrag korrekt. Vår kostnad för denna verksamhet är ungefär 1,5 miljoner om året.

TRYGGETSBOKSLUTET  BLEV det ärende som gav mest inlägg under fullmäktige. Bokslutet är sammanställt av vår beredskapssamordnare Ida Stenvall och det är uppföljning av Handlingsprogram för skydd och säkerhet. Arbetet med skydd och säkerhet är viktigt och omfattande. Det täcker hela området från kriser, krigshandlingar till mindre händelser som kräver insatser av räddningstjänsten. Om man räknar med alla kostnader för sådana händelser så uppgår den i Sävsjö kommun årligen till cirka 110 miljoner om året. Det man kan se av den statistik som finns i trygghetsbokslutet är att anmälda brott i Sävsjö kommun är långt under rikssnittet. Det är också ganska stabilt läge avseende insatser med räddningstjänst. Det som oroar är att antalet mänskor som mår psykiskt dåligt ökar och det gäller både unga och äldre.

UNDER FULLMÄKTIGEMÖTET lyfte jag fram just den psykiska ohälsan som något som vi måste jobba mer med. Fullmäktige har antagit fokusområdet Barn- och unga i riskzon och utifrån det bör alla styrelser och nämnder fundera vad de kan göra inom detta område. Vi måsta alla anstränga oss för att minska utanförskap och visa att vi menar allvar med begreppet Tillsammans.