fredag 7 maj 2021

Oroväckande omställning av arbetsförmedlingen

Statssekreterare Roger Mörtvik var
med på regiondagen
VI HÀR I VÅR kommun  ett stort behov av att samarbeta med arbetsförmedlingen för att framförallt unga och människor med utländsk bakgrund ska unna etablera sig på arbetsmarknaden.

NÄR DET NUVARANDE regeringssamarbetet bildades genom JÖK-avtalet var en del att reformera och privatisera stora delar av arbetsförmedlingens uppgifter.  En omställning som oroar mig mycket.
    När vi under fredagen hade en regiondag om arbetsmarknadsfrågor så kom en del lugnande besked men samtidigt finns mycket som fortsatt känns mycket bekymmersamt.

ARBETSMARKNADSMINISTER Eva Nordmark gav under regiondagen en bild av regeringens ambitioner om sysselsättning och utbildning. Johanna Buchalle är Arbetsförmedlingens chef i Jönköpings län och hon bedyrade under sitt anförande att man vill fortsatt samarbeta med kommunerna och finnas kvar lokalt och ha lokala avtal. Samtidigt uttrycker hon tydligt att det kommer bli konsekvenser i samarbetet med kommunerna och att det finns en ökad risk för obalanser på arbetsmarknaden. Hon menade att det av upphandlings- och konkurrensskäl inte längre blir möjligt med gemensamma arbetsmarknadsprojekt mellan kommuner och arbetsförmedling. 

STATSSEKRETERARE ROGER MÖRTVIK var med och han menade, efter en fråga från mig, att regeringen ville hitta lösningar som ska ge möjligheter för arbetsmarknadsprojekt mellan kommuner och arbetsförmedlingen men han kunde inte säga hur. 

FREDAGENS REGIONDAG var bra och informativ men för mig kvarstår en stor oro för hur samarbetet med arbetsförmedlingen ska utveckla sig framöver. Men jag är glad över att arbetsförmedlingen i länet så tydligt vill samarbeta och hitta lösningar. Jag tycker det också är en styrka med det goda samarbete vi har mellan kommuner och med Region Jönköpings län. Detta samarbete gör oss starka också gentemot staten/arbetsförmedlingen och ger hopp om att vi också framöver ska kunna jobba konstruktivt och offensivt för att alla i arbetsför ålder ska kunna få jobb eller komma in i en utbildning.