fredag 17 juli 2020

Sara Bäckmo inspirerade oss att testa Bokashi

Så här ser det Bokashikärl och det strö
ut som kom med posten idag
SOMMAR I P1 MED trädgårdsentusiasten Sara Bäckmo väckte mitt intresse för att söka mer information om hur hon kan få matavfall att bli jord på bara några veckor. Via hennes youtubekanal och blogg "Skillnadens Trädgård" hittade jag utförlig beskrivning av hur Sara använder något som kallas "Bokashimetoden".

DENNA METOD FUNGERAR så att man en gång om dagen lägger sitt matavfall i ett kärl med tätförlutet lock och strör på ett speciellt strö tillverkat av vetekli förädlat med mikroorganismer. Efterhand blir det en del vätska som kan tappas av via en kran och den kan används utspädd som gödning av växter både inne och ute. När spannen är helt full med matavfall ställs den orörd i ett rumstempererat rum i 15 dagar. Efter detta är materialet klart att direkt användas som alldeles utmärkt jordförbättringsmedel.

VI HÄR HEMMA HOS OSS tyckte detta lät fascinerande. Detta kanske för oss är ett sätt att få ett jordförbättringsmedel som ger bättre bättre fart på våra odlingar. Vi har tidigare provat att jobba med att lägga matavfall i en speciell komposttunna men denna nya metod verkar mycket smidigare. Det blir också mer miljövänligt eftersom det inte medför något utsläpp av metangas. Vi minskar också med detta vårt avfall som måste hämtas. Helt enkelt kan Bokashi var en liten pusselbit  i ett arbete för ett mer hållbart samhälle!

VI BESTÄLLDE ett startkit med två lämpliga kärl för Bokashi från www.bokashi.se. Idag kom leveransen till Tempo så nu ska vi börja prova detta. Jag återkommer säkert framöver med lite reflexioner om hur det utvecklar sig. Någon mer som vågar testa?
På denna länk kan du se Sara Bäckmo berätta om Bokashi: https://youtu.be/GdIrMdBFtvc