DET INGÅR FÖR offentligt anställda att bli granskade och det är något som är bra och som bidrar till kvalitet. Men en tuff granskning, och i många stycket orättvis kritik, i det läge vi har just nu kan göra att personal tappar modet och tröttnar på sitt jobb. Det skapar en negativ bild av ett fint arbete och kan göra det svårt att rekrytera ny personal och vikarier.
JAG HAR TILLSAMMANS med alla min ordförandekollegor i länet därför skrivit en skrivelse för att uttala vårt starkaste stöd för vår vård- och omsorgspersonal, en av kommunernas mycket viktiga personalgrupper!
Du kan läsa skrivelsen på följande länk:
Kommunernas vård- och omsorgspersonal
är generellt mycket yrkesskickliga
Kommunerna i Jönköpings län har ett stort antal anställda med olika uppdrag och professioner. Nu under pågående pandemi granskas vår vård- och omsorgspersonal i sitt arbete. Det ingår för offentligt anställda att bli granskade av bland annat Skolverket, Socialstyrelsen, Inspektionen för vård och omsorg, revisionen och media. En ständigt pågående granskning av våra verksamheter är bra.
Idag är rekrytering till tjänster och möjlighet till att anställa vikarier mycket begränsad beroende på svårigheter med att hitta personal, så väl utbildad som outbildad. Inte i någon av länets kommuner finns personella resurser förvarade i ett väntrum som snabbt och lätt kan ringas in i den mängd som emellanåt behövs.
Lokalt tar vi ansvar för, i många avseenden, mycket bra och uppskattade vård- och omsorgsverksamheter. Men ibland blir det tyvärr fel även i våra verksamheter, vilket vi beklagar. För oss är en trygg, säker och högkvalitativ verksamhet målet. Våra medarbetare vårdar svårt sjuka och behövande människor i tät samverkan med läkare, anhöriga och andra närstående. Uppdraget är komplext och innebär därmed en stor utmaning att nå en hundraprocentig nöjdhet. I de brukar- o patientundersökningar som genomförs får våra verksamheter och våra medarbetare mycket goda betyg och vitsord av de allra flesta. Undersökningarna görs även år då vi inte har en pandemi att hantera och är viktiga underlag i arbetet med en fortsatt kvalitets- och verksamhetsutveckling. Ett utvecklingsarbete som sker både inom respektive kommun men även i nära samverkan mellan länets 13 kommuner och Region Jönköpings län. Utifrån ett nationellt perspektiv kan vi med glädje konstatera att många andra kommuner och regioner med stort intresse följer denna samverkansmodell som vi tillsammans har utvecklat under en lång rad av år. Det handlar till exempel om arbetsmetoder, bemötandefrågor, kvalitetsutveckling med mera.
Vi känner inte igen oss i den kritik som nu framförs gentemot våra vård- och omsorgsverksamheter och känner därför oro för våra kreativa och yrkesskickliga medarbetare när de granskas och kritiseras på ett inte alltid befogat sätt. Detta kan i värsta fall leda till att medarbetare blir uppgivna och rädda med konsekvenser som sämre kvalitet, svårare att rekrytera personal och därmed också svårare att leverera bra vård och omsorg.
Vi vill på detta sätt ödmjukt beklaga vid de tillfällen brister har skett men samtidigt visa vårt starkaste stöd för en av kommunernas viktiga personalgrupper.
Kommunstyrelsens ordförande i samtliga kommuner i Jönköpings län
Beata Allen (C), Aneby
Stefan Gustafsson (KD), Sävsjö
Annelie Hägg (C), Eksjö
Mats Holmstedt (M), Tranås
Carina Johansson (C), Gislaved
Gert Jonsson, (M) Vaggeryd
Susanne Wallström (M), Habo
Henrik Tvarnö (S), Vetlanda
Kristine Hästmark (M), Gnosjö
Ann-Marie Nilsson (C), Jönköping
Hans-Göran Johansson (C), Värnamo
Linda Danielsson (S), Mullsjö
Anna-Karin Magnusson (S), Nässjö